Oud-radiopresentator Aad Bos (88) overleden
maandag 2 maart 2020

Oud-radiopresentator Aad Bos (88) overleden

Voormalig radiopresentator Aad Bos is na een kort ziekbed op 88-jarige leeftijd in zijn woonplaats Laren overleden.

Zonder enige radio-ervaring begon Bos in 1953 zijn carrière bij de VARA. In eerste instantie ging hij aan de slag als manusje-van-alles, maar hij mocht na een jaar aan de slag als omroeper bij het programma Weer of Geen Weer, van Bert Garthoff.

Daarna presenteerde Bos meerdere programma’s voor de VARA, waaronder ZI, Driedraai en Radio Jazz Magazine. Met Radio Jazz Magazine maakte het Nederlandse publiek kennis met jazz. Het bracht muziek, reportages, nieuwtjes en live studiosessies en was van 1961 tot 1972 op de radio te beluisteren.

In 1972 werd het programma opgevolgd door Jazz & Blues. Omdat de VARA in 1992 moest bezuinigen, werd de jazzprogrammering geschrapt. Hoewel collega’s hun best deden om Aad Bos in ieder geval nog zijn veertigjarig jubileum bij de omroep te laten vieren, leidde dit toch tot het ontslag van Bos. Hij ging direct bij de VPRO aan de slag, waar hij nog een paar jaar VPRO Jazz op Vier presenteerde. Aad Bos was ook jarenlang de huisstem van de VARA, zowel op radio als tv.

Bron: Parool/BM
Foto: Beeld en Geluid (eerste Hilversum 3-studio in 1971)

Bericht delen