Mag Joe wel Joe heten?
zaterdag 19 augustus 2023

Mag Joe wel Joe heten?

Op vrijdag 1 september verandert het FM-landschap en neemt DPG Media het Radio 10-kavel over van Talpa. Over de naam van die nieuwe zender doet het moederbedrijf van Qmusic al tijden opvallend geheimzinnig. Op DAB+ en regionaal in de Randstad draait immers allang Joe 70’s & 80’s. Breed wordt dan ook verwacht dat de Radio 10-killer Joe moet gaan heten.

Pop/zender
Er zijn alleen twee problemen: ten eerste klinkt de losse naam Joe hier nog niet zo hip als in België, al raakten we in de loop der jaren ook gewend aan het atypische Qmusic. Een groter probleem is dat de merknaam ‘Joe’ in Nederland niet beschikbaar is voor radio of tv. Joe is namelijk al de naam van de sportende hoofdrolspeler van Zappelin Go. AVROTROS heeft ‘Joe’ in 2017 ingeschreven bij het Benelux Merkenbureau en verkoopt er Joe-knuffels mee.

Walibi
DPG kan hier moeilijk omheen, omdat de merkcategorieën tv en radio overlappen. En woensdag nog maakte Qmusic zélf bezwaar tegen het Walibi-evenement Eddie’s Foute Party omdat het merk Foute Party Benelux-eigendom is van DPG. Voor AVROTROS is het dan weer lastig meebewegen omdat de omroep zich niet dienstbaar mag maken aan het maken van winst door derden, zoals DPG.

Als ze er niet uitkomen zou ‘FM’ weleens een onvermijdelijke toevoeging kunnen zijn aan de merknaam. Dat geeft niks; de Vlaamse voorganger begon in 2009 ook als Joe FM. Vlak voor de etherveiling deze zomer heeft DPG nog geknutseld aan zowel joe.nl als aan joefm.nl. Joe FM dus? En anders ligt er vast nog wel een andere rare Vlaamse zendernaam te verstoffen.

Bron: BM/Roeland van Zeijst
Beeld: BOIP/AVROTROS

Bericht delen