3voor12 Radio vreest stop in 2023
donderdag 14 juli 2022

3voor12 Radio vreest stop in 2023

3voor12 Radio verdwijnt per 1 januari 2023 waarschijnlijk uit de lineaire programmering van NPO 3FM. Dat meldt het programma op de eigen website. De VPRO is verbijsterd over het besluit.

Woensdag werd de nieuwe programmering van NPO 3FM bekend en daarin is in eerste instantie nog 3voor12 Radio terug te vinden. Maar in het nieuwe jaar zal het programma, dat al sinds jaar en dag te horen is op de late avond van de publieke radiozender, verdwijnen. De VPRO, de omroep die het programma uitzendt, snapt niks van het besluit en is het niet eens met de motivering.

‘De omroep voelt zich daarin gesterkt door brede steun voor 3voor12 Radio uit de muzieksector van festivals, muzikanten, podia, platenlabels en sectororganisaties die het belang van 3voor12 voor het muziekklimaat in Nederland afgelopen weken bekrachtigden’, schrijft de omroep op de eigen website. ‘De VPRO overweegt het besluit volgens de interne NPO-bezwaarprocedure aan te vechten en heeft tegelijk de blik naar voren gericht.’

De makers van 3voor12 Radio hopen in een goed gesprek met zendermanager Menno de Boer het tij nog te keren. Dit volgt komende week, maar zoals het er nu naar uitziet is het programma in het nieuwe jaar niet meer te horen. De NPO bevestigt in een reactie dat er op dit moment nog wordt gesproken met de VPRO over de rol van 3voor12 bij NPO 3FM.

3voor12 is het belangrijkste popplatform van de publieke omroep dat als enige journalistieke muziekredactie programma’s maakt vanuit het hart van de muziekindustrie: radio, website, televisie, sociale media, YouTube, streams en podcasts, van nieuwe muziek tot liveconcert, van interview tot recensie, van sessie tot achtergrondverhaal.

Opkomende of destijds onontdekte artiesten als S10, Eefje de Visser, Kensington, Merol, Typhoon, Goldband, De Staat, Kyteman en vele anderen vonden via 3voor12 voor het eerst hun weg naar het grote publiek. 3voor12 is hiervoor viermaal beloond met de prestigieuze Pop Media Prijs.

Daarnaast is 3voor12 al decennia de vaste partner van belangrijke podia en alle gerenommeerde Nederlandse popfestivals (zoals Pinkpop, WOO HAH!, Lowlands, ADE, Eurosonic/Noorderslag en Best Kept Secret) en verbindt hiermee de muzieksector met het publiek.

3voor12 Radio is sinds 1998 te horen op NPO 3FM en begon als 3voor12FM. Het programma werd in eerste instantie gepresenteerd door Dennis Weening. Later volgden Eric Corton, Roosmarijn Reijmer, Eva Koreman en Sagid Carter. Laatstgenoemde presenteert het programma sinds april 2020.

Bron: AD/VPRO/BM

Bericht delen