Zware criminelen over hun gruweldaden in AVROTROS-podcast Daders
donderdag 7 november 2019

Zware criminelen over hun gruweldaden in AVROTROS-podcast Daders

Moordenaars, drugscriminelen en oud-tbs’ers verbreken in een nieuwe AVROTROS-podcast hun stilzwijgen. Openhartig praten zij in het zesdelige Daders over hoe zij tot hun gruwelijke daden zijn gekomen. Hebben ze spijt? En waarom verdienen zij nog een tweede kans?

In open, directe en confronterende gesprekken werpt EenVandaag-journalist Cas de Jong een blik in het brein van mensen die tot het ergste in staat bleken te zijn. Daders is vanaf donderdag 21 november te beluisteren via radio1.nl/podcasts en populaire podcast-apps als Apple Podcasts, Spotify en Stitcher.

Wesley Zippro is zestien jaar oud wanneer hij een brute roofmoord pleegt: “Ik kreeg een adrenalinerush en in één keer kwam al die woede eruit en stak ik hem met tien messteken neer. Daarna wist ik wel dat ik een grens over was gegaan en mijn leven nooit meer hetzelfde zou zijn.” Bijna twintig jaar brengt Wesley door in gevangenissen en tbs-klinieken.

Gerrit Stanneveld is amper twintig jaar oud wanneer hij op koelbloedige wijze zijn schoonvader om het leven brengt. Hij zit vast, komt vrij en gaat vervolgens opnieuw de fout in wanneer hij bij een verkeerscontrole twee agenten neerschiet. Het stempel moordenaar raakt hij nooit meer kwijt: “Voor de maatschappij ben ik al lang afgeschreven, eens een moordenaar altijd een moordenaar. Ik ben game over.”

Voormalig drugsbaron Joop Gottmers verdient in zijn hoogtijdagen als crimineel ‘met gemak 25.000 euro per uur’. Maar zijn ruige leven heeft ook een enorme keerzijde en bereikt een dieptepunt als een andere drugsbende zijn 1-jarige dochtertje onder schot neemt. “Ze hadden een pistool tegen het hoofdje van mijn dochtertje gezet. Ik was zo woedend en heb meteen contact gelegd met hitteams uit Joegoslavië om deze gasten te laten liquideren.” Inmiddels heeft Joop al het geweld afgezworen en geeft hij voorlichting aan jongeren over de gevaren van drugs.

Iedere week verschijnt er een nieuwe aflevering, waarin één levensverhaal centraal staat. Naast Zippro, Stanneveld en Gottmers komen drie andere criminelen aan het woord. Willeke Meijer, die de verkrachter van haar dochter vergiftigde en doodstak. Ex-tbs’er Ganimet Hendrison, die tijdens een zeer gewelddadige psychose verschillende mensen aftuigde. En Wilfred Kols, die met grof geweld drugsschulden incasseerde.

Bron: AVROTROS/BM

Bericht delen