dinsdag 16 januari 2018

YouTube wil uitzendrechten Europees voetbal

YouTube is in gesprek met sportbonden om live uitzendrechten te verwerven. De Google-dochter wil behalve Europees voetbal ook live ijshockey kunnen uitzenden via internet. Dat zegt Brian Suh, het hoofd van YouTube Partnerships in Zuid Korea, tegen persbureau Bloomberg. Suh spreekt ook over live zendrechten van Amerikaans basketball, maar de NBA ontkent dat het hierover gesprekken voert met YouTube.

 

Het is niet bekend in welke landen of met welke organisaties YouTube spreekt over het uitzenden van Europees voetbal. Mogelijk gaat het om de rechten voor uitzending buiten de landen of gebieden waar de wedstrijden worden gespeeld. In de regel bieden mediabedrijven daar hoge bedragen om de beelden in het thuisland live via tv te kunnen uitzenden.

De mediarechten voor de Nederlandse Eredivisie zijn tot 2013 vergeven. De UEFA gunt deze maanden de uitzendrechten voor de periode 2012 tot 2015. De gemiddelde kijktijd op de videosite van Google ligt nu rond de vijftien minuten. Ervaringen uit India leren echter dat live sportbeelden van belangrijke competities de kijkduur aanmerkelijk kunnen verhogen.

Bron: Emerce/Broadcast Magazine

Bericht delen