YouTube weigerde 8,2 miljoen filmpjes in 3 maanden
dinsdag 24 april 2018

YouTube weigerde 8,2 miljoen filmpjes in 3 maanden

Google heeft cijfers bekend gemaakt over het aantal YouTube-video’s dat is geweigerd of offline is gehaald. Ook Facebook kwam met nieuwe cijfers. YouTube heeft in het laatste kwartaal van 2017 8,2 miljoen video’s geweigerd of verwijderd.

In totaal werden 6,7 miljoen ongewenste video’s automatisch door computers geblokkeerd. Op de overige 1,5 miljoen werd het bedrijf door gebruikers attent gemaakt. Google wil nu elke drie maanden zo’n kwartaalbericht uitbrengen. YouTube introduceert bovendien een Reporting History Dashboard waarop gebruikers kunnen zien wat er gebeurt met hun melding over een ongewenste video.

Beide bedrijven liggen regelmatig onder vuur voor het plaatsen van ongewenste content. Ze verwijderen content als (kinder)porno of video’s met een extreem geweld als de inhoud in strijd is met de richtlijnen die het bedrijf hanteert.

Facebook heeft in de eerste drie maanden van dit jaar 1,9 miljoen items met een extremistische inhoud verwijderd of van een waarschuwingslabel voorzien. De content hield verband met Islamitische Staat of al-Qaeda. Het aantal gesignaleerde ongewenste stukken is ongeveer een verdubbeling in vergelijking met het voorgaande kwartaal.

De Europese Unie heeft in het verleden meerdere sociale netwerken onder druk gezet om ongewenste content sneller van de site te halen. Anders worden wettelijke maatregelen genomen om dat af te dwingen, zoals in Duitsland waarbij content met een “duidelijk wetsovertredende” inhoud binnen 24 uur verwijderd moeten worden.

Bron: YouTube/Google/BM

Bericht delen