Dinsdag 16 januari 2018

YouTube populairste videoapplicatie

YouTube is op zowel tablet als smartphone de populairste videoapplicatie, gevolgd door de apps van RTLXL, NPO en Netflix. Videoapplicaties zijn gemiddeld geliefder op de tablet dan op de smartphone. Zo is op 77 procent van de tablets minstens één videoapplicatie geïnstalleerd, tegen 67 procent van de smartphones. Dat blijkt uit onderzoek van Telecompaper.

Uit het onderzoek blijkt dat YouTube veruit de meest populaire videoapplicatie is op de tablet. Deze applicatie is door 63 procent van de tabletbezitters geïnstalleerd. Dit is minimaal drie keer zo veel als de andere videoapplicaties. Op de tweede plaats komen de applicaties NPO en RTLXL, met allebei 23 procent. SVOD-dienst Netflix staat op 22 procent van de tablets, goed voor een derde plaats.

Provider specifieke videoapplicaties zijn minder vaak op een tablet te vinden. Zo is de Horizon GO app door 16 procent van de Nederlanders met een tablet geïnstalleerd, gevolgd door KPN iTV Online (11%), Telfort Online TV (2%) en Telfort Glasvezel (1%). FOX Sport GO stond in januari op 4 procent van de tablets. Ziggo Sport Totaal GO had in deze periode een penetratie van 2 procent.

Bij de smartphone komt YouTube ook op de eerste plaats. Iets meer dan de helft van alle smartphone bezitters heeft deze applicatie geïnstalleerd (54%). Dit is drie keer zo hoog als voor Netflix, de videoapplicatie die voor de smartphone op de tweede plaats komt. De NPO-app komt op de derde plaats (14%).

Uit het onderzoek blijkt bij alle videoapplicaties de penetratie hoger ligt voor de tablet dan voor de smartphone, op Popcorn Time na (voor beide devices 4%). Zo is YouTube op 63 procent van de tablet geïnstalleerd versus 54 procent van de smartphones. Ook geven Nederlanders bij hun tablet significant minder vaak aan dat zij geen videoapplicatie op het apparaat hebben.

Bron: Telecompaper/Broadcast Magazine

Bericht delen