dinsdag 16 januari 2018

YouTube kan gezichten onherkenbaar maken

Website YouTube gaat gebruikers de mogelijkheid bieden om gezichten onherkenbaar te maken, ook wel ‘blurren’ genoemd. “Visuele anonimiteit in video’s biedt mensen de mogelijkheid om persoonlijke filmpjes wijder te verspreiden en geeft hen de kans te spreken, waar ze dat normaal niet zouden doen”, aldus YouTube.

“Omdat vooral beeldmateriaal over mensenrechten risico’s meebrengt voor de mensen die de filmpjes plaatsen en die erin verschijnen, is het belangrijk dat mensen weten dat ze zichzelf kunnen beschermen.”

Het bedrijf gebruikt in een bericht op de website, waarin ook een handleiding wordt geschetst, een filmpje van een demonstratie in Egypte als voorbeeld. Daarin wordt een demonstrant eerst herkenbaar weergegeven, later met een wazig gemaakt gezicht. Het medium speelde een belangrijke rol in de conflicten in Egypte, Syrië en Libië.

De website geeft met de actie gehoor aan een oproep van mensenrechtenorganisatie Witness. Die riep dergelijke onlineplatformen op om gebruikers de optie te geven om identiteiten te beschermen.

Bron: PCM/De Telegraaf

Bericht delen