YouTube-filmpjes krijgen Kijkwijzer
dinsdag 11 februari 2020

YouTube-filmpjes krijgen Kijkwijzer

Veel geweld of grove taal in video’s op populaire YouTube-kanalen? Vanaf september gaat de Kijkwijzer hiervoor waarschuwen. Zo wil de overheid kinderen beter beschermen. Wie niet aan de Kijkwijzer meewerkt, kan een boete verwachten.

Dat YouTubers zich net als tv-producenten moeten gaan aansluiten bij de Kijkwijzer, staat in een nieuwe wet die in september ingaat. De filmpjes krijgen dan een leeftijdsaanduiding en pictogrammen die meer over de inhoud van het filmpje vertellen. Bijvoorbeeld of er geweld in zit, seks of drugsgebruik.

Niet elk filmpje dat op YouTube staat, krijgt een Kijkwijzer. Alleen vloggers met een groot publiek en de grote YouTube-kanalen moeten straks een lijst met vragen over de content invullen. “Uit die gegevens rolt dan een Kijkwijzer die te zien is bij het filmpje”, licht minister Arie Slob toe.

Het ministerie van OCW gaat nog precies uitwerken voor welke video’s de Kijkwijzer gaat gelden. Het Commissariaat van de Media gaat erop toezien dat grotere YouTube-kanalen zich aansluiten bij de Kijkwijzer.

Bron: RTL Nieuws/BM

Bericht delen