Yo Mo! geeft jongeren een stem
Dinsdag 16 januari 2018

Yo Mo! geeft jongeren een stem

Yo Mo! is een nieuw online platform van KRO-NCRV waarop een team van social influencers vragen beantwoordt die spelen bij jongeren tussen de 15 en 26 jaar. Vragen als, waarom kan ik geen beha in mijn huidskleur vinden tot hoe vertel ik mijn ouders dat ik homoseksueel ben of hoe kan ik goedkoop en snel gezond eten? Het publiek stuurt de vragen in tijdens een wekelijkse Facebook live-uitzending waarna de Yo Mo!’ers op zoek gaan naar het antwoord. 

Het team bestaat uit Rowan Blijd, Alkan Çöklü, Ouassima Yahyaoui, Ta Joela, Mo Anouar en Gregory Samson. Wekelijks bepaalt de kijker welke publieksvraag de teamleden oplossen en tevens of hun oplossing is geslaagd. Hierbij wordt beoordeeld op impact en originaliteit. Per geslaagde oplossing krijgen de teamleden een punt. Wie van hen haalt aan het einde van het seizoen de meeste punten?

Yo Mo! geeft op een speelse en authentieke manier een stem aan jongeren. Hoewel de tone-of-voice van het format licht is, gaat het er vooral om de thematiek van de leefwereld van jongeren inzichtelijk te maken. Waar lopen ze tegenaan? Voelen ze zich gehoord en waar herkennen ze zich niet in? De Yo Mo!’ers vinden het een uitdaging om vooroordelen en clichés met de grond gelijk te maken.

Amsterdammer Alkan Çöklü (22) heeft Turkse roots en deed de Toneelschool in Amsterdam. Hij heeft zijn eigen YouTube-kanaal Alkan Tubbies en is als acteur bekend van de tv-series Vechtershart, Smeris en GTST.  Samen met Gregory Samson (23) heeft Alkan het YouTube-account Versus, waar zij de verschillen tussen Nederlandse en Turkse roots onderzoeken. Gregory studeert aan de FilmAcademie.

Rowan Blijd (26) uit Almere is lifestyle blogger en geeft op haar YouTube-kanaal tips over het onderhouden van en pronken met natuurlijke krullen en afrohaar. Ze gaat maatschappelijke onderwerpen niet uit de weg. De Tilburgse Ouassima Yahyaoui (23), oftewel Simply Sima, schrijft het gelijknamige populaire blog. Duizenden mensen volgen haar blogs, foto’s en filmpjes op Snapchat en Instagram. Ze schrijft over herkenbare onderwerpen, als familie, vriendschap, liefde en spiritualiteit.

Ta Joela uit Dordrecht is de jongste (21) en de komediant van de zes. Zijn humoristische sketches en imitaties op Instagram en hilarische straatinterviews op YouTube maken dat hij op beide kanalen meer dan 100.000 volgers heeft. Mo Anouar (26) is Rotterdammer. Als onderdeel van Controle Alt Delete strijdt hij tegen etnisch profileren. Hij maakte daar ook een documentaire over. Hij werkt nu aan een documentaire over Nederlands-Antilliaanse moslima’s.

Yo Mo! Is vanaf vandaag iedere dinsdag te zien op Facebook en op vrijdag en zondag op YouTube.

Bron: KRO-NCRV/BM

Bericht delen