Winnaars NTR Podcastprijs 2021 bekend
maandag 6 september 2021

Winnaars NTR Podcastprijs 2021 bekend

Feline Franceus en Achille van Ingelgem zijn de winnaars van de NTR Podcastprijs 2021. Zij zien hun podcasts beloond met respectievelijk de eerste en de tweede prijs. In een spannende finale lieten ze de andere acht genomineerden uit Nederland en België achter zich.

Podcastmaker én verpleegkundige Feline Franceus focust in de podcast Niet Aangeboren Hersenaandoening op het relaas van Christiane. Haar leven veranderde ingrijpend na een ongelukkige val tijdens een vakantie in Portugal. Haar familie doet er alles aan om Christiane te laten herstellen. Maar wil ze dit nog wel?

Achille van Ingelgem ontwikkelde de podcastserie Goud aan zee. In deze driedelige podcast duikt de maker in een oud familieverhaal over zijn grootvader, verteld aan de hand van de verhalen van grootmoeder en ooms en tantes. Na een woelig leven en verschillende tegenslagen zit grootvader financieel aan de grond. Gelukkig is er een uitweg. Zijn goede vriend Pol belooft hem ‘goud aan zee’.

Het was alweer de 31e keer dat de NTR de aanmoedigingsprijs voor aankomende podcastmakers (voorheen de NTR Radioprijs) uitreikte. Een deel van de genomineerde inzendingen was op 10 juli 2021 te beluisteren op NPO Radio 1. De finale vond zondag 5 september plaats in de Brakke Grond in Amsterdam. De podcasts, aangevuld met interviews met de makers, zijn te beluisteren op het kanaal van de NTR Podcastprijs op iTunes. Ze staan ook op de website van NPO Radio 1.

De NTR wil met deze prijs, naast het vieren van het medium podcast, een podium bieden voor aankomende podcastmakers, hen richting geven en luisteraars kennis laten maken met hun werk.

Eindoordeel jury
De jury, onder voorzitterschap van de mediadirecteur van de NTR, Willemijn Francissen, was aangenaam verrast door het aantal van 65 inzendingen. Zowel de onderwerpen, vaak zeer persoonlijk, als de aanpak, met humor en lef, toonden een grote diversiteit. De jury heeft bij zijn eindoordeel vooral originaliteit, verhaalopbouw en kwaliteiten van de podcasthost willen aanmoedigen.

Uit het juryrapport:
De eerste prijs is voor Niet Aangeboren Hersenaandoening van Feline Franceus, studente aan het RITCS in Brussel. Unaniem kiest de jury NAH als winnaar van de eerste prijs. De superlatieven buitelen over elkaar: indringend, verrassend, interessant. De jury is erg te speken over de wijze waarop de maakster haar verhaal heeft opgebouwd en op deze manier een bijzondere gelaagdheid in het verhaal heeft weten aan te brengen.

Zonder dat de luisteraar een dwingend antwoord krijgt opgedrongen. Bij alle juryleden kwam dit verhaal binnen. De maakster laat zien hoe ingewikkeld kwesties rond leven en dood kunnen zijn. Aan de hand van het persoonlijke verhaal van Christiane weet ze thema’s als euthanasie en wetgeving, maar ook de financiële kosten aan te snijden, daarmee krijgt het persoonlijke iets universeels.

De tweede prijs gaat naar Goud aan zee van Achille van Ingelgem, student aan het RITCS in Brussel. De jury vindt, ondanks de kritiek die ze ook op deze podcast heeft, de serie vol potentie. Ze vindt het een goed onderwerp, sympathiek en prettig om naar te luisteren. Maar de belofte was niet alle juryleden duidelijk, waarom luisteren we hiernaar, waar is de maker op uit?

Nu kwam het nog wat richtingloos over maar toch zit er in het materiaal dat hij verzameld heeft een mooie serie als Achille hier zijn tanden nog eens inzet en het materiaal zou hermonteren. De luisteraar weet dat het over ‘goud’ gaat, maar voelt ook dat daaronder nog een verhaal zit, dat niet verteld wordt. Die zou de maker uit moeten werken; de personages heeft hij inmiddels. Deze maker zou de jury graag willen aanmoedigen.

Bron: NTR/BM

Bericht delen