Wikitribune wil nepnieuws tegengaan
dinsdag 16 januari 2018

Wikitribune wil nepnieuws tegengaan

Wikipedia-oprichter Jimmy Wales is bezig om een nieuw platform op te richten waarmee hij nepnieuws wil tegengaan. De site gaat Wikitribune heten en is net als Wikipedia afhankelijk van crowdfunding. Wales wil tien journalisten inhuren, maar als het crowdfundingsdoel niet wordt gehaald, krijgen de donateurs hun geld terug.

Wales hoopt dat journalisten en lezers nauw gaan samenwerken op het platform. Door de inbreng van de lezers en de transparante manier waarop journalisten het nieuws moeten brengen, moet de echtheid van het nieuws worden gewaarborgd worden. Er komen geen advertenties op het platform, om belangenverstrengeling te voorkomen.

“Het nieuws is kapot. Maar we hebben een manier gevonden om het te repareren”, aldus Wales. Hij wil dat de journalisten artikelen schrijven over uiteenlopende onderwerpen, van politiek tot technologie en wetenschap. Donateurs die de site steunen, krijgen inspraak bij de onderwerpkeuze. Daarbij is het de bedoeling dat de journalisten zo transparant mogelijk zijn over hun werkwijze. Zo moet het altijd duidelijk zijn wat hun bron is. Het is de bedoeling dat de lezersgemeenschap meeleest en als dat nodig is correcties kan indienen, net als bij Wikipedia.

Bron: The Guardian/BM

Bericht delen