dinsdag 16 januari 2018

Website NOS gehinderd door DDoS-aanval

De website en apps van de NOS zijn zondagochtend ongeveer anderhalf uur zeer slecht bereikbaar geweest als gevolg van een DDoS-aanval. De aanval leek te zijn gericht op de NOS, maar ook andere websites van de NPO ondervonden er hinder van.

Volgens een woordvoerder van de NPO zijn er enkele systemen aangepast, waardoor de site weer bereikbaar is.

Bij een DDoS-aanval krijgt een computer of website zo veel bezoek tegelijk te verwerken dat er een opstopping ontstaat en de site onbereikbaar wordt. Hiervoor worden meestal zogenoemde botnets gebruikt, netwerken van gehackte computers. Wie er achter zo’n aanval zit, is moeilijk te achterhalen.

Zulke aanvallen komen geregeld voor, maar dat een website een tijd uit de lucht is, is relatief zeldzaam. In augustus kregen de website van De Volkskrant en internetprovider Ziggo ook te kampen met DDoS-aanvallen. Volgens staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie zijn storingen door DDoS-aanvallen nooit helemaal te voorkomen. Dat schreef hij vorige week in antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Astrid Oosenbrug (PvdA) over de DDoS aanval op Ziggo. Volgens de staatssecretaris zijn DDoS-aanvallen “geen nieuw fenomeen”, maar is het een wereldwijd probleem dat op grote schaal wordt gevoeld.

Bron: NOS

Bericht delen