dinsdag 16 januari 2018

Vragen over geblokkeerde site Wereldomroep

De CDA-Kamerleden Henk Jan Ormel en Maarten Haverkamp willen opheldering van minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken over de Saudische blokkade van de Wereldomroep-websites. Sinds enkele weken zijn de webpagina’s van de Wereldomroep voor bezoekers uit Saudi-Arabië niet langer toegankelijk. Internetters krijgen wel een pagina te zien waarop zij kunnen vragen om opheffing van de blokkade.

 

Ormel en Haverkamp willen onder meer dat Rosenthal om opheldering gaat vragen bij de Saudische ambassadeur in Nederland. Daarnaast zouden medewerkers van de Nederlandse ambassade in Riyad via de aangeboden link moeten aangeven dat de blokkade van de Wereldomroep-websites ongewenst is. Het CDA wil bovendien dat deze vorm van internetcensuur op Europees niveau wordt aangepakt.

De Saudische regering heeft de websites van de Wereldomroep sinds enkele weken geblokkeerd. De aanleiding is vermoedelijk een videofilmpje op de Arabische website waarop de mishandeling van een migrant is te zien. Eerder dit jaar publiceerde RNW een aantal verhalen over uitbuiting van huishoudelijk ambassadepersoneel in Den Haag. Onder meer door de voormalige ambassadeur van Saudi-Arabië.

“Blijkbaar is de berichtgeving, hoe genuanceerd ook, toch af en toe tegen het zere been van de autoriteiten,” zegt adjunct-hoofdredacteur Bouwers in een reactie op de blokkade.

Bron: RNW

Bericht delen