VPRO ziet af van serie met Ismail Ilgun
donderdag 8 april 2021

VPRO ziet af van serie met Ismail Ilgun

De VPRO heeft besloten om een nieuwe serie van Ismail Ilgun over online shaming te annuleren. De omroep vindt zijn online gedrag niet door de beugel kunnen.

Ismail Ilgun zou vanaf eind deze maand voor de VPRO een online programma over online shaming presenteren, maar is van dat project gehaald, meldt de Volkskrant. De omroep kreeg klachten van verschillende vrouwen, onder wie journalist Asma El Ghalbzouri. De omroep viel uiteindelijk over Ilguns interviews met controversiële personen, onder wie Youness Ouaali, op zijn YouTube-kanaal. Deze vlogger werd begin vorig jaar veroordeeld tot een celstraf voor seks met een minderjarige.

“We waren al langer met hem in gesprek over zijn gedrag op internet”, zegt een VPRO-woordvoerder tegen de Volkskrant. “Er zitten heel gevoelige onderwerpen in deze serie. Een presentator moet zich goed kunnen inleven en een kritische houding kunnen aannemen, vooral tegenover mensen die zich schuldig maken aan shaming.”

Volgens El Ghalbzouri is Ouaali de “mastermind van de hedendaagse exposecultuur”. Zij trok naar eigen zeggen niet uit rancune bij de VPRO aan de bel, maar om slachtoffers van online shaming te beschermen. Ilgun, die in het verleden bekendstond als treitervlogger, vindt dat de VPRO beter had moeten researchen voordat de omroep met hem in zee ging.

Toch begrijpt hij dat het onderwerp gevoelig ligt. “Ik ben geen perfect mens. Ik heb zo mijn gebreken, op het gebied van shaming zit er heel veel gevoeligheid”, aldus Ilgun, die eind vorig jaar voor de NTR nog de tweedelige serie Project Ismail: Drillrap maakte. “Maar vergeet niet dat ik shaming jaren heb meegemaakt, maar dat wil niemand erkennen. Dus ik begreep de slachtoffers heel goed.”

Bron: Nu.nl/BM

Bericht delen