Dinsdag 16 januari 2018

VPRO lanceert VR-film bij tv-serie Missie Aarde

Liefhebbers van de sciencefiction comedyserie Missie Aarde kunnen vanaf nu virtueel aan boord stappen van het ruimteschip de Tasman, en kennismaken met het astronautenleven op een ruimteschip anno 2063.

De VPRO lanceerde via de VPRO VR-app (iPhone/Android) en YouTube een virtual reality film horende bij de serie Missie Aarde. In de film komt de kijker oog in oog – op nog geen meter afstand – te staan met de astronauten uit de serie. De lancering van de film valt samen met het tweede seizoen van de televisieserie, die zondag om 21.50 uur op NPO 3 van start gaat.

In Missie Aarde wordt afgeteld naar het jaar 2063, de poolkappen zijn gesmolten en de wereld staat onder water behalve Nederland. Zeven astronauten zijn op last van het Ministerie van Ruimtezaken op missie gestuurd om een nieuwe thuisplaneet voor de mensheid te vinden. Voor een ‘uitwisselingsproject’ van het Ministerie kunnen achterblijvers op aarde de ruimte ingeschoten worden en een kijkje nemen in het dagelijks leven van de redders van het universum.

De VPRO hintte vorige week al naar de komst van de film in een opvallende vacature die de omroep plaatste in verschillende dagbladen. In deze vacature stelde de VPRO op zoek te zijn naar een astronaut, gespecialiseerd in communicatie. Onderdeel van de sollicitatieprocedure zou een ‘virtuele training’ zijn waarin de sollicitant kennis maakt met de astronauten.

De film is gemaakt in samenwerking met het VPRO medialab. De regie van de film is – net als bij de tv-serie – in handen van Tim Kamps. In de film zijn de acteurs Kim van Kooten (Brechtje), Alex Klaasen (Axel), Leo Alkemade (Kurt), Raymond Thiry (Reibek) en Wart Kamps (Bram) virtueel te bekijken.

De VPRO maakt ruimte voor experiment en vernieuwing en is de eerste Nederlandse omroep die begon met het ontwikkelen van virtual reality films voor radio- en televisieprogramma’s. Missie Aarde is het derde VR-project van de omroep. Eerdere producties waren een VR-film rondom de serie De volmaakte mens, en een virtuele Peepshow.

De nieuwe Missie Aarde VR-film is te downloaden op vpro.nl/missieaardevr.

Bron: VPRO/Broadcast Magazine

Bericht delen