VPRO Gids lanceert podcastserie Backspace
vrijdag 6 december 2019

VPRO Gids lanceert podcastserie Backspace

De VPRO Gids lanceert deze maand een vierdelige podcastserie over de Nederlandse internetgeschiedenis met als titel Backspace.

De gemiddelde Nederlander is bijna vijf uur per dag online. Toch is het nog maar redelijk kort geleden dat we, eind jaren 90, met een krakend modem onze eerste websites bezochten. Binnen een paar jaar gebruikten we het internet overal voor: om informatie op te zoeken, sociale en romantische contacten op te doen en spullen te verhandelen.

In Backspace nemen Elja Looijestijn en Cecile Elffers je mee over de elektronische snelweg naar de tijd van langzame verbindingen en snel geld. Ze duiken in de geschiedenis van de baanbrekende websites Marktplaats, Ilse, Lexa en CU2, en spreken de mensen achter en voor de schermen.

Hoe zag Marktplaats eruit toen er nog seksadvertenties op stonden? Hoe ongemakkelijk was het om de liefde te vinden op het vroege internet? Wat kochten jonge internetondernemers van hun eerste miljoenen? En hoeveel glitterende gifjes konden pubers op hun eerste profielpagina kwijt?

10 december: Aflevering 1 – Ilse
‘Internet begint bij Ilse’ was de slogan van de grootste Nederlandse zoekmachine en voor veel mensen de eerste kennismaking met internet. Merien ten Houten richtte het bedrijf in 1996 op. Marc Olzheim was de eerste werknemer en moest er erg aan wennen dat er ook geld verdiend kon worden met internet.

17 december: Aflevering 2 – Lexa
Elke single heeft nu een dating-app, maar in de jaren nul was internetdaten raar en eng. Met Lexa probeerde Nathan Skortsow dat te veranderen. Marco en Seraja zijn hem dankbaar, want hun date leidde tot een gelukkig huwelijk. Ook Louise was er vroeg bij met internetdating, maar kreeg virtueel liefdesverdriet.

17 december: Aflevering 3 – CU2
CU2 was het eerste grote sociale netwerk van Nederland, nog voor Hyves en Facebook. Op het hoogtepunt waren er bijna een miljoen profielen. Oprichter Chris de Waard vertelt over dit uit de hand gelopen experiment en fanatieke gebruiker Lisa Weeda kijkt terug op haar profiel vol foto’s van r&b-artiesten.

31 december: Aflevering 4 – Marktplaats
Frank Crébas racete met paarden toen zijn ouders hem vroegen bij hun nieuwe website te gaan werken: Marktplaats. Annemarie Griffioen heeft haar huis zelfs omgedoopt tot ‘Villa Marktplaats’. Crébas verkocht het bedrijf voor een astronomisch bedrag, maar kwam er al snel achter dat geld niet gelukkig maakt.

De makers van de podcastserie Backspace zijn Cecile Elffers en Elja Looijestijn. De eindredactie is in handen van Remy van den Brand en de illustraties zijn gemaakt door Levi Jacobs. Kijk voor meer info op vprogids.nl/backspace.

Bron: VPRO/BM

Bericht delen