VPRO en Human lanceren platform onderzoeksjournalistiek
dinsdag 3 april 2018

VPRO en Human lanceren platform onderzoeksjournalistiek

Omroepen Human en de VPRO lanceren op 5 april platform Trees voor interactieve onderzoeksjournalistiek. Journalisten zoeken met en voor luisteraars uit wat hen bezighoudt. De zoektocht is te volgen via een interactieve app en een podcast.

Elke week is een nieuwe aflevering van Meike van Roosmalen, Tessa de Vries en Volkan Duvan – makers van Trees – te horen. Via de app staan zij bovendien constant in contact met het publiek dat via de app vragen kan beantwoorden en zijn mening of informatie kan geven. Waar de meeste onderzoeksjournalistieke producties een afgerond verhaal presetenteren, doet Trees dit anders. De makers splitsen hun onderzoek in stukken op en delen van begin tot eind hun afwegingen, onzekerheden en keuzes, waarop de luisteraar echt invloed kan hebben.

Twee onderzoeksporen zijn inmiddels te beluisteren. In Opgebrand wordt de burn-out onder de loep genomen en in Lekker lenen staat de studieschuld centraal. Bij de lancering gaat Trees van start met een onderzoek naar privacy in onze samenleving waar camera’s ons overal volgen in ons doen en laten, genaamd Bespied.

Eindredacteur Hansje van de Beek: “We onderzoeken de fenomenen waar mensen tussen twintig en 35 jaar vaak tegenaan lopen in de periode tussen het op kamers gaan en je eerste kind krijgen. De ziekte burn-out speelt bijvoorbeeld in die groep. Iedereen kent wel iemand die burn-outklachten heeft gehad. Maar als je er in de kroeg over praat, weet bijna niemand wat een burn-out precies is. Met Trees hebben we onder meer onderzocht hoe allerlei partijen er rijk van worden.

Bron: BM / VPRO

Bericht delen