VPRO brengt platform voor mensen in mineur
maandag 19 maart 2018

VPRO brengt platform voor mensen in mineur

De VPRO omarmt vanaf 21 maart het ongeluk. Op die dag begint de lente. Maar wat als je nou niet blij wordt van dartelende lammetjes, zon op de huid, weides met vers groen gras of lentekriebels?

Voor diegene biedt VPRO Zwelgplek vanaf 21 maart een poel van ellende van onder anderen Herman Brusselmans, Afke Besseling en Toren C.

Zelfhulpboeken, inspirerende levenslessen en opbeurende spreuken moeten korte metten maken met neerslachtigheid. Maar wat is er mis met jezelf soms even goed klote voelen? Dat vroeg regisseur Eefje Suijkerbuijk zich af in een periode van twijfel en somberheid. Ze bedacht VPRO Zwelgplek: een tegengeluid met werk dat de misère bij de ballen pakt en deze zonder censuur of opsmuk laat zien. Een online vergaarbak zonder omdenken en goedpraterij, die een veilige haven vormt voor zwaarmoedigheid.

Voor dit platform cureerde Suijkerbuijk projecten van muzikanten, illustratoren, fotografen, filmmakers, cabaretiers, schrijvers en podcastmakers die een goed oog hebben voor het tragische en zwaarmoedige in het leven, maar ook beschikken over een creatieve of humoristische blik. En dat levert een lijst met bekende en minder bekende namen op.

Herman Brusselmans schreef speciaal voor VPRO Zwelgplek het korte verhaal Het duiveltje en Marcel van Roosmalen legde samen met Jan Dirk van der Burg de meest troosteloze plekken uit zijn jeugd in Velp vast.

Verder onder meer weemoedige illustraties van Claudie de Cleen, een fotoserie van treurige taferelen uit de thuiszorg van Peter Hermanides, ongemakkelijke GIFjes van Jip van den Toorn, de pijnlijkste momenten uit Toren C en TreurTeeVee.

Maar ook Rutger Lemm over de goednieuwsshow in WhatsApp-groepen, Jan van Tienen die ging hardlopen om zich beter te voelen maar alleen maar verder van huis raakte, mistroostige tekeningen van Afke Besseling, columns van Elfie Tromp, Nicolaas Veul en Tim den Besten, een podcast van Nico Dijkshoorn en liedjes van Hans Dorrestijn, Stippenlift en Maarten van Roozendaal – grootmeesters in het bezingen van het levensverdriet.

Bezoekers wordt gevraagd eigen favorieten, tips of verhalen te delen met #zwelgplek op social media. Berichten met de hashtag worden getoond op vpro.nl/zwelgplek.

Bron: VPRO/BM

Bericht delen