Dinsdag 16 januari 2018

VPRO brengt offline wereld in kaart

Altijd en overal online. Dat klinkt mooi, maar heeft ook een keerzijde. Naarmate de digitale netwerken oprukken, zijn er steeds minder plekken waar je echt alleen kunt zijn. Offline zijn wordt een luxe. Waar kan dat nog? Voor wie ernaar verlangt af en toe te ontsnappen aan smartphone- en wifi-signalen introduceert de VPRO morgen de internationale White Spots App.

Wie behoefte heeft aan signaalvrije plekken, kan met de White Spots App afreizen naar de offline wereld. De app is ontworpen door Richard Vijgen en combineert datasets van alle mobiele telefoonnetwerken wereldwijd in één nieuwe wereldkaart. De netwerk scanner visualiseert de onzichtbare elektromagnetische wolk en biedt een uitweg ‘van de hotspots naar de white spots’. De routeplanner wijst de weg naar de dichtstbijzijnde plek zonder mobiel bereik of internet. Daarnaast kan de gebruiker het leven offline verkennen in 2 Virtual Reality (VR) verhalen, 4 fotoreportages en 22 korte video’s.

In de bijbehorende uitzending Offline als luxe van VPRO Tegenlicht, die aanstaande zondag wordt uitgezonden, reist documentairemaker Bregtje van der Haak aan de hand van deze app langs mensen die zelf de regie willen houden over hun contact met smartphone- en wifisignalen en waar nodig beperken. In Brazilië is een biermerk dat adverteert met een bier-cooler die het signaal van smartphones blokkeert. Hoogleraar Sherry Turkle pleit voor ‘heilige plekken’ zonder wifi en bereik of dekking om oogcontact weer een kans te geven. We kunnen in dit opzicht ook iets leren van de Amish, een christelijke gemeenschap in Indiana (VS) die nieuwe technologie alleen toelaat na rijp beraad en altijd aanpast aan de eigen waarden.

Preview van de White Spots App: www.white-spots.net De app is er voor iOS en Android en is vanaf 4 mei gratis te downloaden. De app wordt in samenwerking met internationale partners uitgerold in tien landen en is mede mogelijk gemaakt door Mediafonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en SIDN fonds.

White Spots – A Journey to the Edge of the Internet is een internationaal transmedia project van kunstenaar/fotograaf Jacqueline Hassink, informatie-ontwerper Richard Vijgen en documentairemaker Bregtje van der Haak. Het project loopt tot december 2017 en omvat naast de app en de VPRO Tegenlicht-uitzending onder meer een boek van kunstenaar Jacqueline Hassink, een documentairefilm (Conijn Film/VPRO) en een presentatie (Het Nieuwe Instituut/Paradox).

Bron: VPRO/Broadcast Magazine

Bericht delen