VPRO brengt Bieslog terug
dinsdag 3 september 2019

VPRO brengt Bieslog terug

Sinds 2002 schreef Wim de Bie zes jaar lang met aanstekelijk enthousiasme reacties op het nieuws van de dag op zijn weblog. De 6.000 berichten, audio- en video-items van het toen grensverleggende internetproject zijn nu weer online beschikbaar op vpro.nl/bieslog.

Wim de Bie (80) meldt: “In 2001 ontdekte ik het weblog. In een handomdraai maakte je je eigen digitale krantje. Toen heb ik aan de VPRO gevraagd of ze bij de stukjes tekst ook zelfgemaakt beeld en geluid konden plaatsen. Dat was technisch nog wel ingewikkeld, maar het lukte! In een rugzak droeg ik zo vanaf 2002 mijn eigen techniek mee. En zag ik ‘iets leuks’ dan sprong ik er met mijn camera’s bovenop. Op mijn fiets racete ik terug naar het redactielokaal, even prutsen en monteren en ik gaf het signaal ‘Zet ‘m op het net, jongens!’ En omdat ik dat het hele seizoen elke dag deed, werd ik de eerste digitale programmamaker van de Publieke Omroep.”

Bieslog groeide: van twee naar duizenden bezoekers per dag. En viel in 2005 zelfs in de mediaprijzen: de Nipkow-jury kende Bieslog de Prichettprijs toe voor de beste digitale productie van het jaar. In 2008 stopte Wim de Bie met zijn weblog. Maar nu is het hele archief weer beschikbaar.

Bron: VPRO/BM
Foto: Wim de Bie

Bericht delen