VPRO 3voor12 presenteert Top 25 beste Nederlandse videoclips
dinsdag 2 april 2019

VPRO 3voor12 presenteert Top 25 beste Nederlandse videoclips

De videoclip van Witch Doctor (De Staat) is verkozen tot beste Nederlandse videoclip aller tijden. VPRO 3voor12 deed hiervoor een rondvraag bij meer dan veertig filmmakers, artiesten, muziekprofessionals en andere clipconnaisseurs. In de video, die is gemaakt door Floris Kaak, Studio Smack en Torre Florim, verleidt de frontman van De Staat de massa in een fabriekshal tot een epische dans.

De clip is door de helft van de deelnemers aan de verkiezing genoemd, vaak bovenaan in de Top 5, en heeft meerdere internationale prijzen gewonnen. Regisseur Mirka Duijn: “De video is in perfecte symbiose met het nummer”. Wilbert Mutsaers van Spotify: “Alles klopt er aan”. Filmmaker Henk Loorbach: “Dit is een zo’n clip waarin techniek, muziek, vocalen en het uiteindelijke beeld elkaar constant versterken. Voodoo uit computers.”

Witch Doctor houdt de one take video Grip van zZz (Roel Wouters), Sukkel voor de Liefde van The Opposites (Paul Geusebroek) en de befaamde tietenclip You’ve Got My Love van Bastian (Sandder Lanen) op afstand. Uit de verkiezing, die puur draait om clips van Nederlandse artiesten, blijkt dat de discipline een duidelijke groei heeft doorgemaakt: in de Top 25 staan grotendeels videoclips uit het huidige en vorige decennium. De enige succesvolle video uit de vorige eeuw is When The Lady Smiles van Golden Earring.

Top 10 beste Nederlandse videoclips ooit volgens kenners:

1 – De Staat – Witch Doctor (Floris Kaayk, Studio Smack &Torre Florim, 2015)
2 – zZz – Grip (Roel Wouters, 2007)
3 – The Opposites – Sukkel voor de liefde (Paul Geusebroek, 2013)
4 – Bastian – You’ve Got My Love (Sandder Lanen, 2001)
5 – Ronnie Flex & Lil Kleine – Drank & Drugs (Sam de Jong, 2015)
6 – De Jeugd van Tegenwoordig – Elektrotechnique (Lernert & Sander, 2011)
7 – Golden Earring – When The Lady Smiles (Dick Maas, 1984)
8 – Sevdaliza – Shahmaran (Emmanuel Adjei, 2018)
9 – Sevdaliza – Human (Emmanuel Adjei, 2016)
10 – The Opposites – Laatste Keer (Sam de Jong, 2014)

Het samenstellen van deze lijst is onderdeel van de videoclipweek van VPRO 3voor12. Ga voor meer informatie en de complete Top 25 naar: 3voor12.vpro.nl/videoclipweek.

Bron: VPRO/BM

Bericht delen