dinsdag 16 januari 2018

Voorzitter CvdM: 'Bescherm kinderen online'

Madeleine de Cock Buning, voorzitter van het Commissariaat voor de Media en van de Europese Groep van Mediatoezichthouders (ERGA), vindt dat de media-industrie zelf kinderen beter moet beschermen tegen schadelijke beelden.

“Het is twee voor twaalf voor de bescherming van kinderen online.” Dat zei zij op het congres Protection of Minors – Convergences of the Regulation op 16 september in Bratislava.

“Er moet nu een betaalbaar systeem komen dat werkt op alle platforms en apparaten, dat makkelijk te gebruiken is en waarmee kinderen in verschillende leeftijdsgroepen beschermd worden tegen schadelijke beelden. Het is echt de hoogste tijd dat dit gebeurt omdat kinderen bijna alleen nog maar online kijken”, aldus De Cock Buning.

Minderjarigen hebben nu eenvoudig toegang tot zeer schadelijke beelden op websites en online platforms. Zoals bijvoorbeeld beelden van oorlogsexecuties, zware mishandeling en verkrachtingen. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken, waaronder de jaarlijkse publieksonderzoeken van NICAM.

De Cock Buning: “Het risico bestaat dat kinderen dit soort schadelijke beelden normaal gaan vinden. Het kan hun zelfbewustzijn beïnvloeden, hun relaties met anderen en uiteindelijk later hun rol in de maatschappij. Daarom moeten ouders en kinderen op alle platforms worden geïnformeerd bij schadelijke beelden. De industrie moet ervoor zorgen dat er filters beschikbaar zijn die ouders kunnen plaatsen. De uitingsvrijheid wordt daarmee gerespecteerd.”

De Cock Buning stelt dat mediabedrijven er zelf ook belang bij hebben om de bescherming van kinderen tegen schadelijke beelden tot topprioriteit maken. De Cock Buning: “Door een goede bescherming te bieden, zullen ouders juist de diensten en producten van deze bedrijven kiezen. En door nu in actie te komen, worden bedrijven niet op een later moment geconfronteerd met kostbare investeringen om een goed systeem in te voeren.”

Bron: Commissariaat voor de Media/Broadcast Magazine

Bericht delen