dinsdag 16 januari 2018

Vlogger Snapking hield bellers aan het lijntje

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft het informatienummer 0909-0400528 van YouTube-vlogger Snapking uit de lucht gehaald. De vlogger spoorde bellers aan om te bellen naar dit nummer zonder dat duidelijk was onder welke voorwaarden zij hem te spreken kregen.

De bellers werden vervolgens lang in de wacht gezet zonder dat zij iemand aan de lijn kregen.

De ACM kreeg via Twitter en het consumentenloket ConsuWijzer verschillende klachten over het informatienummer. Consumenten klaagden vooral omdat voornamelijk minderjarige bellers werden misleid.

Uit onderzoek van de ACM blijkt dat tussen 21 maart en 14 april 2017 ruim zesduizend keer is gebeld naar het informatienummer. In slechts vijf gevallen kreeg een beller Snapking aan de lijn. De totale belkosten voor consumenten bedragen ruim 13 duizend euro. Om verdere schade voor consumenten te voorkomen heeft de ACM het nummer ingetrokken.

De 0909-nummers zijn bestemd voor amusement, zoals spelletjes, prijsvragen of horoscopen. Bellers naar een informatienummer moeten vooraf weten wat ze betalen en wat de andere voorwaarden van het gesprek zijn. Deze informatie moet duidelijk zijn voordat het gesprek start. De exploitant moet een dienst aanbieden en de beller mag niet onnodig lang aan de lijn gehouden worden. Als dat toch gebeurt mag de ACM het nummer intrekken.

Bron: ACM/BM

Bericht delen