Videoland lanceert Het Verboden Woord
vrijdag 19 november 2021

Videoland lanceert Het Verboden Woord

De overgang is voor heel veel mensen nog steeds een taboe. In de nieuwe Videoland documentaire Het Verboden Woord horen en zien we het persoonlijke verhaal van Caroline Tensen over dit onderwerp. Deze speciale documentaire is gemaakt door Nada van Nie en Hadewijch van Velzen.

De overgang is een onderwerp dat nog steeds niet makkelijk besproken wordt. Dat is opmerkelijk omdat naar schatting 1.6 miljoen vrouwen er middenin zitten. Dwars door alle hormoonschommelingen proberen ze hun levens overeind te houden. ‘Tanden op elkaar en doorbijten en vooral niet over zeuren, ook niet als je het niet meer aankunt’ lijkt het algemene sentiment als het over dit onderwerp gaat en dat kan ook anders vinden Caroline Tensen en documentairemaakster Nada van Nie.

Caroline Tensen: “Ik ben zelf heel heftig door de overgang gegaan, niet als in ‘gewoon’ opvliegers, maar ik heb echt ‘langs het randje gelopen’. En dat vond ik zo erg! Er wordt heel erg makkelijk over gedaan en gezegd ‘vrouwen moeten er maar gewoon doorheen’ en ik dacht, ik wil mijn verhaal delen omdat er eigenlijk een taboe op heerst of er wordt een beetje lacherig over gedaan. En het is niet zo lachen. Het was bij mij gewoon heel heftig.”

Daarom heeft Caroline besloten om haar persoonlijke verhaal te delen. Om het taboe te doorbreken en het bespreekbaar te maken. Caroline: “Ook ik wilde er niet over praten en noemde de overgang ‘Het Verboden Woord’. Ondanks de steun van mijn man, kinderen en vrienden vond ik het onderwerp te heftig om te bespreken. Helemaal als je er middenin zit en je geen uitgang meer ziet. In die situatie wil ik nooit meer terecht komen en daarom heb ik Nada gevraagd om mijn ervaringen te delen. Niet om te klagen, want ik realiseer mij dat er veel ernstige situaties en ziekten zijn in Nederland en de wereld, maar wel om de overgang bespreekbaar te maken en daarmee de schaamte eraf te halen.”

Het Verboden Woord, geproduceerd door Velzen & Van Nie, is vanaf vrijdag 19 november te zien bij Videoland.

Bron: RTL Nederland/BM

Bericht delen