dinsdag 16 januari 2018

Vernieuwde interactieve NPO-app live in oktober

In oktober is de vernieuwde NPO-app te downloaden waarmee het publiek via één knop toegang heeft tot allerlei interactieve diensten rondom programma’s van de publieke omroep. Dat kondigde Jeroen Kramers, hoofd marketing van de NPO, aan tijdens het Cross Media Café Coming Soon, georganiseerd door iMMovator.

De nieuwe NPO app, die de werktitel companion app heeft gekregen, geeft kijkers toegang tot extra informatie en services tijdens en rond een tv-programma. De verrijking die word geboden op het gekoppelde 2de scherm verschilt per programma. Voorbeelden zijn on demand diensten zoals extra informatie over het programma of de gasten, kijkjes achter de schermen en op de consument toegespitste reclames.

De belangrijkste vernieuwing is het gebruik van ‘watermarking’ techniek die er voor zorgt dat dat het 1st scherm gekoppeld wordt met het 2de scherm. Deze koppeling wordt mogelijk gemaakt door audio synchronisatie. De app ontvangt via de audio van het eerste scherm een tijdstempel mee waardoor het tweede scherm weet op welk moment je in het programma zit. Daarop wordt vervolgens de content die je op je tweede scherm ziet aangepast. Dat kan zijn extra content relevant voor het programma maar ook een commercieel aanbod (bijvoorbeeld tijdens een STER-extra blok).

Maar ook het eerste scherm blijft relevant in de NPO app, want je kan je (mobiele) device namelijk ook gebruiken als eerste scherm. Dan wordt er een splitscreen gepresenteerd in de companion app met aan de rechterkant een menu met verschillende opties om de kijkbeleving te verbeteren en te verdiepen. In dit ‘berichtencentrum’ kunnen links staan naar extra content of een relevante/aansluitende uitzending die on-demand of live te zien zijn. Ook zijn er functies als het kiezen van favorieten om de gehele kijkbeleving persoonlijker te maken.

Op 18 oktober, tijdens de Nacht van de Pop Muziek, zal de nieuwe versie van de app voor de eerste keer live gaan. Ook zijn er voor programma’s als Het groot Dictee, de Nationale bijbel Quiz en de Grote Eet test mogelijkheden om de companion app verder te introduceren later dit jaar.

Bron: iMMovator/NPO/Broadcast Magazine

Bericht delen