Dinsdag 16 januari 2018

Speelfilmproducenten claimen miljard euro

35 procent van de Nederlanders downloadt wel eens auteursrechtelijk beschermde content zoals films of series zonder daarvoor te betalen. Dat blijkt uit onderzoek van het Telecompaper Consumer Panel. Illegaal downloaden wordt in Nederland nog niet actief aangepakt, al is het sinds april 2014 wel strafbaar gesteld.

De Vereniging van Speelfilm Ondernemers wil nu een schadevergoeding van ruim 1 miljard euro van de Nederlandse staat. Dat bedrag zijn de filmproducenten naar eigen zeggen misgelopen door illegale downloads. Volgens de filmbranche is de staat daar verantwoordelijk voor.

Geen goed idee, zeggen Nederlandse regisseurs en acteurs. Ze zijn tegen illegaal downloaden, “maar zo’n claim maakt de relatie met de overheid er niet beter op”, zegt Martijn Winkler, voorzitter van regisseursbond Dutch Directors Guild. Actrice Anna Drijver zit in de directie van acteursgilde ACT en sluit zich aan bij het standpunt van de regisseurs. “Wij zijn niet voor het criminaliseren van ons publiek in ieder geval, wel tegen illegaal downloaden.”

De geclaimde 1 miljard is een schatting op basis van een onderzoek uit 2014: daaruit blijkt de filmindustrie in 2013 78,4 miljoen euro misliep door illegale downloads. En de schade liep in 2014 en 2015 verder op. Sinds 2004 zou de totale schade 1,2 miljard euro zijn. Maar dat klopt helemaal niet, zegt Winkler. “Dat onderzoek uit 2014 is door nrc.next al eens als ‘ongefundeerd’ beoordeeld.”

Bron: NOS/nrc.next/Telecompaper/Broadcast Magazine

Bericht delen