dinsdag 16 januari 2018

Veel sluikreclame in YouTube-vlogs

Driekwart van de populaire vlogs op YouTube bevat sluikreclame. Dat concludeert het Commissariaat voor de Media dat video’s van de twintig populairste YouTubers van Nederland heeft onderzocht.

Veel vloggers verdienen geld met hun video’s en dat gebeurt vaak door producten zoals chips, bh’s, flessen frisdrank of een merktrui even in beeld te brengen.

Uit het onderzoek blijkt dat in bijna alle onderzochte video’s (90 procent) aandacht is voor merken of producten. In 75 procent is het voor de kijker onduidelijk dat de vlogger ervoor betaald wordt. Sommige vloggers kunnen zelfs leven van hun reclame-inkomsten.

Het is voor het eerst dat de reclame in YouTube-filmpjes is onderzocht in Nederland. Het Commissariaat voor de Media wil de bewustwording van jongeren vergroten, want het controleren van alle video’s op YouTube lijkt een onmogelijke klus.

“Sancties en boetes zijn overigens niet mogelijk volgens de wet”, zegt het Commissariaat voor de Media. Er bestaan nog geen Europese richtlijnen en die kunnen ook nog wel enkele jaren op zich laten wachten. Onderwijl kunnen vloggers hun gang gaan.

Bron: NOS/BM

Bericht delen