Dinsdag 16 januari 2018

VARA verwijdert cartoon na bedreigingen

De veelbesproken cartoon naar aanleiding van het plan van de PVV om ‘tuigdorpen’ in het leven te roepen, staat vanaf vandaag niet meer op de opinie- en debatsite Joop.nl van de VARA.

De cartoon, gemaakt door cartoonist Adriaan Soeterbroek, is daar sinds vrijdag 11 februari te zien geweest. Er is in de tussentijd veel over gezegd en geschreven: de cartoon heeft veel en soms ook heel heftige reacties losgemaakt. De directe aanleiding voor de VARA om de cartoon nu weg te halen, zijn de ernstige bedreigingen die vanwege het plaatsen van de cartoon naar medewerkers van de VARA toe zijn geuit.

“Deze beslissing hebben we niet lichtvaardig genomen”, aldus het VARA-bestuur. “Als journalistieke organisatie tillen we zwaar aan de vrijheid van meningsuiting. Bedreigingen mogen geen invloed hebben op het beleid en de journalistieke afwegingen. Er kunnen zich echter situaties voordoen waarin het veiligheidsgevoel van medewerkers dermate wordt aangetast, dat ze niet meer op een goede manier hun werk kunnen doen. Dat laatste heeft bij deze concrete situatie in onze afweging de doorslag gegeven. De VARA heeft van de bedreigingen overigens aangifte gedaan bij de politie.”

“Het plaatsen van de cartoon op Joop.nl was eerder voor de PVV aanleiding om af te zien van deelname aan het VARA-verkiezingsdebat De slag om de Eerste Kamer op woensdag 16 februari. De VARA heeft dat betreurd: wij willen het debat – juist als organisatie die streeft naar een open discussie, met alle mogelijke, uiteenlopende standpunten – graag ook met de PVV erbij voeren.”

Bron: VARA/Broadcast Magazine

Bericht delen