dinsdag 16 januari 2018

'Van der Laan liet YouTube-filmpjes maken tegen radicalisering'

De onlangs overleden Amsterdamse burgemeester Van der Laan heeft in het geheim een campagne gevoerd tegen radicalisering. Hij informeerde zijn wethouders en medewerkers er niet over, evenmin als de gemeenteraad. Dat meldt Elsevier Weekblad.

De campagne kreeg de vorm van 25 filmpjes op YouTube, die echter nooit online zijn verschenen. Een jonge Marokkaanse Amsterdammer zou daarin vloggen over zijn worsteling met zijn vader, meisjes en aanvaringen met de politie. Maar in feite ging het om een acteur, ene Said, die werkt voor een adviesbureau waarmee de gemeente vaker zaken doet.

Tot eind december 2016 declareerde de acteur ruim 140.000 euro. Van der Laan dacht een sterk middel in handen te hebben in de strijd tegen radicalisering. Maar het project werd zo angstvallig geheim gehouden omdat de ‘vlogs’ weinig effect zouden hebben als men zou weten dat de gemeente erachter zat. 

Diverse partijen in de Amsterdamse gemeenteraad melden opheldering over het geheime deel van het antiradicaliseringsbeleid van de gemeente te willen. Raadsleden bespreken de kwestie donderdag in een commissievergadering.

De Amsterdamse GroenLinks-fractieleider Rutger Groot Wassink zegt dat de raad wel degelijk geïnformeerd is over de campagne.

Bron: NOS/BM

Bericht delen