Dinsdag 16 januari 2018

Twee NOStronauten 24 uur de ruimte in

Twee NOS journalisten vertrekken woensdag rond 6.00 uur voor een 24-uurs missie naar het ISS, het internationale ruimtestation. Het betreft hier het ISS in Space Expo in Noordwijk, een replica van het echte ISS dat in 1998 werd gelanceerd en sinds 2000 permanent in de ruimte wordt bewoond. De ‘lancering’ is vanaf de Space Expo lanceerbasis in Noordwijk.

Rond 7.30 uur komen de NOStronauten Marc Hamer (NOS radio) en Ivo Landman (NOS internet) aan in het ISS om van daaruit gedurende 24 uur het leven in de ruimte te ervaren. De ‘ruimtereis’ van beide NOStronauten vindt precies één week plaats voordat de Nederlandse astronaut André Kuipers vanaf de lanceerbasis Bajkonoer in Kazachstan naar het ISS vertrekt.

Gedurende hun ruimtereis van 24 uur worden de twee NOStronauten begeleid door ruimtevaartexpert Hans van der Lande van Space Expo in Noordwijk. De drie mannen vertrekken in een simulator van de Sojoezcapsule, waarmee Kuipers volgende week zijn reis aanvangt. Eenmaal in het ISS verblijven zij gedurende 24 uur in een ruimte van ruim 30 vierkante meter waar zij wonen, eten, slapen en wetenschappelijke experimenten uitvoeren. Hiermee willen zij ervaren hoe het voor André Kuipers moet zijn om gedurende een half jaar in min of meer dezelfde omstandigheden in het ISS te verblijven. Alleen de gewichtloosheid ontbreekt natuurlijk.

Tijdens het verblijf in het ISS Noordwijk komen geregeld gasten langs die vertellen over het PromISSe-project, zoals de ruimtevaartmissie van Kuipers officieel heet. In het kader van dat project zal Kuipers gedurende zijn reis vele wetenschappelijke onderzoeken uitvoeren. Bovendien zal er met de originele 3D-camera worden gefilmd aan boord, net als Kuipers dat straks zal doen. Natuurlijk eten de ‘ruimtevaarders’ gevriesdroogd ruimtevoedsel en de inmiddels fameuze Old Amsterdam ruimtekaasblokjes, de favoriete lekkernij van Kuipers.

De ‘ruimtemissie’ van Hamer, Landman en Van der Lande is vanaf 06.00 uur woensdag aanstaande te volgen via een live blog op NOS.nl. Via deze blog is ook het NOS Radio 1 Journaal-geluid te horen. En vanaf circa 07.30 uur, na aankomst in het ISS, is de gehele reis ook te volgen via een live video/audioverbinding met het ISS. Ook in de uitzendingen van het NOS Radio 1 Journaal op woensdagavond en donderdagochtend is er ruim aandacht voor de ‘ruimtereis’. De ‘terugkomst op aarde’ staat gepland voor donderdagochtend rond 08.30 uur.

Luisteraars kunnen vragen stellen aan de NOStronauten en de gasten die langskomen. Dat kan via mailadres iss24uur@nos.nl en twitter @iss24uur. De vragen kunnen nu al worden ingestuurd. De inzender van de beste vraag mag op vrijdag 23 december de aankomst van Kuipers in het ISS en de officiële opening van de tentoonstelling rond deze vlucht live bijwonen in Space Expo in Noordwijk. De winnaar krijgt persoonlijk bericht.

Bron: NOS

Bericht delen