TikTok binnen 45 dagen verboden in Verenigde Staten
vrijdag 7 augustus 2020

TikTok binnen 45 dagen verboden in Verenigde Staten

De Amerikaanse president Trump heeft een decreet ondertekend dat de populaire videoapp TikTok binnen 45 dagen verbiedt in de Verenigde Staten. Het land ziet TikTok als een veiligheidsrisico, omdat het Chinese moederbedrijf ByteDance bij data van Amerikaanse gebruikers zou kunnen komen. ByteDance ontkent dat daar sprake van is.

Trump kondigde vorige week al aan dat hij TikTok wilde verbieden. De app kan gebruikt worden voor desinformatiecampagnes die ten goede komen aan de Chinese Communistische Partij, zegt Trump in het bevel. Daarom moet de VS ‘agressieve maatregelen nemen tegen de eigenaren van TikTok om onze nationale veiligheid te beschermen’.

TikTok heeft in de VS 100 miljoen gebruikers, in Nederland zo’n 3,5 miljoen en wereldwijd 800 miljoen. De president accepteerde maandag de mogelijkheid dat een Amerikaans bedrijf TikTok zou kunnen kopen. Dat moet dan voor 15 september gebeuren. Microsoft zou in onderhandeling zijn met ByteDance. Microsoft zou voor de overname van TikTok bereid zijn om minstens 10 miljard dollar te betalen en krijgt dan alleen de rechten voor het gebruik in de VS.

Bron: NOS/BM

Bericht delen