TEST: iPhone 12 vs. iPhone 11 – betere foto’s en video’s?
dinsdag 2 februari 2021

TEST: iPhone 12 vs. iPhone 11 – betere foto’s en video’s?

Als je de cameraspecificaties van de iPhone 12 naast die van de iPhone 11 legt, vallen weinig verschillen te ontdekken. En dus vroegen we ons af: maakt de iPhone 12 eigenlijk betere foto’s en video’s dan de iPhone 11?

Uiteindelijk konden we concluderen: ja, dat doet-ie. Al zijn de verschillen – zeker op het eerste oog – ontzettend klein. Dat komt ook omdat de hardware van beide toestellen gelijk is. Beide zijn uitgerust met twee lenzen, goed voor een 13 en een 26 milimeter brandpunt, en leggen foto’s vast in 12 megapixels. Alleen het diafragma van de iPhone 12 werd iets omhoog bijgesteld (f/1.6 vs. f/1.8). Dat kleine beetje extra lichtsterkte maakt overigens niet het verschil.

Meer details
Dat zit hem namelijk vooral in de manier waarop de iPhone 12 omgaat met kleuren. Een standaard foto toont enkel overeenkomsten, maar een HDR-foto ziet er op de iPhone 12 helderder uit en toont meer details in de schaduwen. Of je dat ook mooier vindt, is een kwestie van smaak, hoewel onze voorkeur er zeker naar uitgaat.

10-bit Dolby Vision HDR
Waar de verschillen op foto-gebied dus miniem blijken, is dat op het videofront een ander verhaal. Hoewel, speel een video van de iPhone 11 en 12 na elkaar af en opnieuw: geen duidelijk winnaar. Totdat je de video’s naast elkaar op het scherm zet. Dan wordt ineens duidelijk dat de 10-bit Dolby Vision HDR waar de iPhone 12 mee uitgerust is zijn werk doet. De iPhone 11 is beperkt tot 8-bit video en heeft daarom veel minder kleuren beschikbaar om zijn plaatje mee op te bouwen. Dat maakt beelden van de iPhone 12 een stuk bruisender. Ook ogen beelden scherper.

Bekijk hier onze uitgebreide videoreview:

Bron: BM

Bericht delen