TEST: 5 redenen om de Canon EOS R5 (niet) te kopen
zaterdag 19 december 2020

TEST: 5 redenen om de Canon EOS R5 (niet) te kopen

Er is ontzettend veel gezegd en geschreven over de EOS R5, Canons nieuwste telg op fullframe systeemcamera-gebied. De loftrompet werd gestoken, terwijl vanaf de tribune ook wat boe-geroep klonk. Want aan sommige indrukwekkende specificaties en mogelijkheden zit een flinke keerzijde, waardoor eens temeer duidelijk wordt: niet alles wat blinkt, is goud.

Hallelujah!
Het lijkt schier onmogelijk als je de R5 in je handen houdt, maar het compacte apparaat kan video opnemen in liefst 8K 12-bit RAW. Hallelujah! Die resolutie plus dynamisch bereik leveren je een waanzinnig mooi plaatje op waar je commerciële klussen van het hoogste niveau mee te lijf kunt gaan. Om al dat grafisch geweld weg te schrijven, heb je snelle geheugenkaarten nodig. De CF-express kaart die Canon met het reviewmodel meestuurde, heeft een schrijfsnelheid van 800MB/s, maar bleek niet rap genoeg om het apparaat bij te benen, waardoor we slechts clipjes van zes seconden per keer konden draaien. Krachtig, maar kort in dit geval.

4K 120
De mogelijkheid tot het opnemen van 4K in 120 frames per seconde is een andere optie om je vingers bij af te likken en maakt de gimbal praktisch overbodig. Het wegschrijven was in dit geval geen probleem, het formaat bestand en de manier waarop onze iMac daarmee omging wel. Ter illustratie: een clip van zes seconden (dertig in slowmotion) telt 2GB, waardoor je slechts een paar minuten aan de gang kunt met je 64 GB kaart. Daarnaast bleek het maken van proxies in de montage een must, ondanks onze iMac 2020 met spierballen.

Overheating
Eén van de grootste en meest gehoorde punten van kritiek is het feit dat de R5 snel overheated raakt. En ja, het apparaat wordt aanzienlijk warm als je 4K 120 frames per seconden draait. Wij hebben echter nooit last gehad van een weigerende R5 vanwege oververhitting, met de kanttekening dat we vaak kleine stukjes achtereen draaiden.

Lat telkens hoger
De autofocus blijkt overigens weer ongekend goed en Canon lijkt met elke editie de lat hoger leggen. Het is opvallend hoe makkelijk het apparaat een voorwerp blijft volgen en in focus houdt, of je nu filmt of fotografeert. Het maakt de kans op onscherp materiaal steeds kleiner. Daarnaast produceert de camera opvallend weinig ruis in donkere omgevingen en met hoge ISO-waarden, waardoor wij zelfs met een F4.0-lens weg kwamen in een slecht verlichte omgeving.

45 megapixel sensor
De R5 is uitgerust met een 45 megapixel sensor. Dat is behoorlijk, zeker als je het vergelijkt met de twintig megapixels van de duurdere Canon 1DXIII. Nu is het zo dat meer megapixels niet per definitie betere foto’s betekent, maar het stelt je wel in staat om foto’s groot op te blazen of om in te zoomen op iets specifieks, zonder dat de kwaliteit daarbij achteruit holt.

Dubbele stabilisatie
De Canon R5 heeft ook in-body stabilisatie, waar het voorheen de stabilisatie altijd via de lens toevoegde. Hierdoor is filmen uit de hand bijzonder goed te doen, zelfs met lenzen die van zichzelf niet zijn gestabiliseerd. Combineer je een gestabiliseerde lens met de stabilisatie in het apparaat zelf, dan houd je er mooie rustige beelden aan over. Voor fotografen houdt het in dat fotograferen uit de hand met een langere sluitertijd ook een mogelijkheid wordt.

Conclusie
De Canon EOS R5 is een indrukwekkend stukje techniek. Er is veel om van te houden, zoals 4K in 120 frames, de waanzinnig goede autofocus en dito beeldstabilisatie. Zijn USP is echter de mogelijkheid tot het draaien van beelden in 8K 12-bit RAW. En juist dat onderdeel viel lastig te testen, omdat onze geheugenkaart het toestel niet kon bijhouden. We kunnen ons zo voorstellen dat het apparaat juist dan last krijgt van koorts en dus oververhit raakt. Tegelijkertijd is filmen in 8K voor de gemiddelde filmmaker echt nog geen must en lijkt de R5 daarmee meer een camera voor de toekomst. Ervan uitgaande dat Canon tegen die tijd de ergste kinderziektes heeft verholpen, gaat deze EOS R-lijn een prachtige toekomst tegemoet.

Bron: BM

Bericht delen