Dinsdag 16 januari 2018

Start-up Scrollytelling zit in de lift

Nadat Scrollytelling – destijds nog Scroll for All geheten – eind 2014 ruim 19.000 euro subsidie van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek ontving, heeft hoofdontwikkelaar en freelance journalist Martijn van Tol niet stilgezeten.

Zo stelde hij de Volkskrant met zijn tool in staat tot het maken van scrollverhalen, waarbij een verhaal verteld wordt in weinig tekst en veel geluid en beeld,  zoals Dagboek van een vluchteling en We waren vijf dagen Charlie. Het aantal gebruikers neemt in rap tempo toe, en Van Tol is positief verrast over de stormachtige ontwikkeling van Scrollytelling.

“Scrollytelling ontstond eigenlijk min of meer bij toeval. De Volkskrant wilde een scrollverhaal maken, en riep daarvoor onze hulp in. Zij schrokken enigszins van de kosten van het technische deel, en dat er een heel team bij betrokken is met een journalist, een fotograaf, een vormgever”, aldus Van Tol.

Omdat de Volkskrant het verhaal in scrollvorm toch graag wilde publiceren, ontwikkelde hij samen met webdeveloper Joost Baaij een tool waarmee redacteuren zelf zo’n verhaal kunnen maken en publiceren, zonder hulp van een vormgever of programmeur. Vanwege de grote tevredenheid over het geleverde product nam de Volkskrant een abonnement bij Scrollytelling, waardoor de teller binnen enkele maanden nu al op een kleine 50 scrollverhalen staat.

Naast de Volkskrant, dat inmiddels genoeg ervaring met scrollverhalen heeft om volledig zelfstandig met de tool te kunnen werken, hebben verschillende grote en kleinere organisaties en bedrijven gebruik gemaakt van de diensten van Scrollytelling. Zo maakte NPO Radio 1 met behulp van Scrollytelling een jaaroverzicht en de NOS een interactieve productie, Uit het Leven, die in de eerste twee dagen al 80.000 bezoekers trok.

Ook werd bijvoorbeeld de website van het winterse muziekfestival Grasnapolsky verpakt in een audiovisueel ‘scrolljasje’. Tot nu toe bleef het bij vrijblijvende klussen, maar in de toekomst moeten er meer vaste samenwerkingsverbanden komen.

Bron: Stimuleringsfonds voor de Journalistiek/Broadcast Magazine

Bericht delen