Sony ZV-E10 is meer dan een vlogcamera
dinsdag 27 juli 2021

Sony ZV-E10 is meer dan een vlogcamera

Het is nog maar kort geleden dat we hier de Sony ZV-1, Sony’s nieuwste vlogcameraatje, testten. Die review krijgt nu een nieuw hoofdstuk, want de opvolger – of eigenlijk geüpgraded versie van dat toestel – is alweer van de fabrieksband komen rollen. Volgens Sony is het nog altijd een vlogcamera, maar wat ons betreft: veel meer dan dat.

 

E-mount vindt weg naar Sony ZV-E10
De ZV-E10 / ZV-1 Plus is in grote lijnen hetzelfde als zijn voorganger, maar met één grote en allesbepalende wijziging. Het toestel is niet langer voorzien van een vaste lens, maar is uitgerust met de welbekende Sony E-mount waardoor je zelf kunt kiezen welke lens je erop schroeft. De body en aansluitmogelijkheden zijn vrijwel gelijk gebleven. Het is – afhankelijk van jouw lens naar keuze – een fijn compact en licht cameraatje, met een kantelbaar, semi-touch display. Je kunt de camera nog steeds opladen via USB-C en je hebt een micro HDMI-ingang tot je beschikking mocht je er bijvoorbeeld een ander afkijkscherm op willen zetten.

Veel kleurprofielen
Ook keren de meeste opnamestanden en functies terug naar deze Plus-editie. Je kunt opnemen in Full HD en 4K en het verschil in kwaliteit is daarbij behoorlijk. Dat zit hem niet alleen in de hogere 4K-resolutie, maar ook in het feit dat de bitrate van 4K-materiaal een stuk hoger ligt. Er zijn opnieuw allemaal kleurprofielen voorgeïnstalleerd die het plaatje voor jou inkleuren als dat de voorkeur heeft, maar je kunt ook draaien in S-Log 2 of 3 als je zelf met de color grading aan de slag wilt. Ben je dat van plan, zorg er dan voor dat je in 4K draait, omdat die beelden na kleurbewerking er veel beter uitkomen, waar in het HD materiaal behoorlijk wat ruis kan ontstaan.

Hoger niveau
Ook is de zogenaamde Bokeh-knop teruggekeerd waarmee je een mooie onscherpe achtergrond kunt creëeren. Maar die stand is nu min of meer overbodig geworden, omdat je nu zelf een lens op het apparaat kunt schuiven. Wil jij graag veel scherpte/diepte in je plaatje, ga dan voor een lichtsterke lens om dat effect te bereiken. En juist dat tilt deze camera naar een hoger niveau, omdat je hem kunt aanpassen op hetgeen wat je ermee wilt doen. Wat mij betreft is dit niet langer een vlogcamera, maar meer een systeemcamera met vlog-elementen.

Sony ZV-E10 geschikt voor meerdere doeleinden
Zodoende zou deze ZV-1 Plus een geweldige camera voor op reis zijn. Licht en compact, maar waar je wel een lens naar keuze op kunt schroeven en een leuke foto mee kunt maken. Ik kan me ook voorstellen dat dit als vlogcamera goed werkt. Hij heeft namelijk goede beeldstabilisatie en prima autofocus en gezichtsherkenning, dus jezelf filmen wordt een eitje. En zelfs voor professioneel gebruik is de Sony ZV-1 Plus het overwegen waard. Niet als A-camera, maar wellicht wel als B- of goede C-camera. Mits de lichtomstandigheden goed zijn, omdat de kleine sensor in dit toestel niet kan opboksen tegen te donkere omgevingen. En – helaas gesneuveld in deze editie – zijn de super slow motion standen van zijn voorganger waar best wat plezier aan viel te beleven. Een klein smetje op een verder feilloze comeback van deze Sony “vlogcamera”.

Bron: BM

Bericht delen