Dinsdag 16 januari 2018

SKO start met leveren web-tv data

Stichting KijkOnderzoek (SKO) start vanaf oktober met de dagelijkse levering van SKO web-tv data. Deze data betreffen het totaal aantal online starts en de afspeelduur voor programma’s (censusdata) die eerder op televisie zijn uitgezonden.

De levering van deze data aan de markt is een eerste concrete stap in het voornemen van SKO om alle vormen van videokijkgedrag te meten en rapporteren.

Vanaf oktober start SKO de dagelijkse levering van geaggregeerde web-tv programmadata aan gebruikers. De bestanden bevatten gegevens over het  gebruik van web-tv: het aantal gestarte streams en de afspeelduur van (fragmenten van) programma’s die eerder op televisie zijn uitgezonden. Het gaat om de streams van programma’s van de zenders van de NPO (Nederland 1, Nederland 2, Nederland 3), RTL Nederland (RTL 4, RTL 5, RTL 7, RTL 8) en SBS Broadcasting (SBS 6, NET5 en Veronica).

Gebruikers kunnen de web-tv data in hun eigen analysepakketten inlezen. Op die manier zijn de web-tv gegevens eenvoudig te vergelijken met televisiecijfers.

Ten behoeve van betrokken softwarebureaus geeft SKO richtlijnen uit voor de bewerking en rapportage van geaggregeerde web-tv programmadata. De richtlijnen zetten ook uiteen hoe de WEB-TV data kunnen worden gerapporteerd naast de kijkcijfers uit het Kijkonderzoek. De door SKO gehanteerde calculatie- en rapportageregels kunnen vanaf 1 oktober worden geraadpleegd op www.kijkonderzoek.nl.

Directeur SKO Bas de Vos stelt: “Met het uitleveren aan de markt van deze informatie zetten we de eerste concrete stap richting de brede ontsluiting van informatie over kijkgedrag op devices anders dan de TV. De volgende stap is het meten van de online video content van een grotere groep zenders en andere online video publishers.”

Bron: Stichting KijkOnderzoek

Bericht delen