Dinsdag 16 januari 2018

SKO meet kijken naar programma-onderdelen

Met ingang van 7 februari rapporteert Stichting KijkOnderzoek ook over het kijken naar programma-onderdelen op internet. Dit is een toevoeging op het bestaande onderzoek naar volledige televisieprogramma’s, de zogenaamde SKO WEB-TV rapportage.

Door deze toevoeging zal ook de rapportage er anders uit komen te zien. Om kijken naar WEB-TV content te meten gebruikt Stichting KijkOnderzoek (SKO) de video-tracking tool van comScore, Stream Sense. Tot en met 2012 werden alleen streams van gehele televisie-uitzendingen gerapporteerd.

Per 7 februari worden aan de rapportages vanaf 1 januari 2013 een belangrijk type content toegevoegd: ‘Segmenten TV-uitzending’. Dit betreft de stream van een fragment van een tv-uitzending. Met deze toevoeging wordt het ook mogelijk om over WEB-TV Totaal te rapporteren. Dat zijn de cijfers van de stream van de gehele tv-uitzending plus de streams van de fragmenten van de uitzending opgeteld.

Waar voorheen in de rapportages de toplijst gesorteerd werd op aantal streamstarts, wordt nu gesorteerd op GAAS. Dit geeft het gemiddeld aantal actieve streams weer. Dit getal houdt ook rekening met de afspeelduur per streamstart, waardoor het meer vergelijkbaar wordt met het gemiddeld aantal kijkers via de televisie.

Bas de Vos, directeur SKO, stelt: “Dit is weer een stap vooruit in het WEB-TV project. Naast het belang van het meten van alle televisiecontent, is ook de sortering op GAAS een vooruitgang in het accuraat rapporteren over het online kijken naar televisiecontent.”

Bron: SKO

Bericht delen