dinsdag 16 januari 2018

SENA verliest zaak tegen Nederland.FM

De rechtbank in Den Haag heeft de website Nederland.FM gelijk gegeven in een zaak tegen muziekrechtenorganisatie SENA. De rechtbank bevestigt dat hyperlinken of embedden geen nieuwe openbaarmaking is. SENA moet de proceskosten aan Nederland.FM betalen.

SENA regelt de inning van auteursrechten namens de uitvoerende artiest en producent, de zogenaamde naburige rechten. SENA probeerde ook de website Nederland.FM aan te spreken op het betalen van muziekrechten.

De website zegt echter al jaren geen licentie nodig te hebben omdat zij alleen bestaande streams, die al een licentie hebben, doorgeeft via haar website. Volgens het Europese Hof is ‘(hyper)linken naar en ook embedden van bestaande content op internet geen nieuwe openbaarmaking’. Ondanks de uitspraak van het Europese Hof kwam SENA in 2015 toch weer met een bodemprocedure tegen de website. SENA eiste dat de website alsnog een licentie afneemt bij de organisatie.

De rechtbank in Den Haag concludeert nu dat de uitspraak van het Europese Hof ook geldt voor Nederland.FM. Jim Souren, eigenaar van de website, is blij met de uitspraak. Hij vindt juist dat de SENA blij zou moeten zijn met een site als Nederland.FM. “Meer luisteraars betekent echter voor het radiostation meer inkomsten doordat meer mensen de reclames in de radiostream horen. Omdat de radiostations verplicht zijn een percentage van hun omzet af te dragen aan SENA, leiden deze hogere inkomsten tot hogere afdracht. SENA verdient dus ook door het succes van Nederland.FM en zou dus juist blij moeten zijn met het bestaan van radioportals als Nederland.FM.”

Met ruim 17 miljoen streamstarts per maand is Nederland.FM het meest gebruikte radioportal van Nederland. Nederland.FM is ook te gebruiken via de mobiele telefoon en diverse apps (Apple, Android en Windows).

Bron: Mediamagazine/Broadcast Magazine

Bericht delen