dinsdag 16 januari 2018

Saudi-Arabië blokkeert websites Wereldomroep

Sinds enkele weken zijn de websites van de Wereldomroep niet meer toegankelijk voor internetters in Saudi-Arabië. Mensen die de site proberen te bezoeken, krijgen de boodschap dat de website is geblokkeerd. Aanleiding lijkt de plaatsing van een filmpje op de Arabische website waarop de mishandeling van een migrant is te zien.

Bezoekers krijgen slechts de volgende mededeling te zien, afkomstig van de Saudische overheid: ‘Sorry, the requested page is unavailable.  If you believe the requested page should not be blocked please click here.’

De link gaat naar de website van de Communication and Information Technology Commission (CITC), waar het verzoek kan worden ingediend. In de praktijk gebeurt dit zelden. Niemand zit te wachten op een ‘beleefdheidsbezoek’ aan de autoriteiten.

Aanleiding voor dit overheidsongenoegen is vermoedelijk een artikel op de Arabische website over de mishandeling van migranten in Saudi-Arabië. Het artikel werd geïllustreerd met een videofilmpje waarop is te zien dat een Arabisch-uitziende man een vermoedelijk Aziatische man intimideert en slaat met een stok.

Volgens de maker die het filmpje op YouTube plaatste, zijn de beelden afkomstig uit Saudi-Arabië. Maar controleerbaar is dat niet. YouTube heeft het gewraakte filmpje inmiddels verwijderd, maar op de Arabische website is een kopie geplaatst. Het stuk, dat op 15 juli 2011 werd geplaatst, is veel gelezen en er volgde een stroom reacties, ook op Facebook.

Bron: RNW

Bericht delen