dinsdag 16 januari 2018

RTL ziet Netflix niet als bedreiging

Het Amerikaanse Netflix gaat in Nederland tegen betaling films en series aanbieden. RTL Nederland doet dat nu ook al. Verschil daarbij is dat RTL met nieuw materiaal komt, werd bekend gemaakt bij RTL Z.

In het programma De Kijker aan Z was Arno Otto aan het woord. Otto is verantwoordelijk voor het online aanbod bij RTL Nederland. Hij sprak over de toekomst van video on demand.

“De film Olympus has fallen met Bruce Willis draait nu in de bioscoop en is daarna tegen betaling te zien op RTL XL. Het script kwam van een onafhankelijke Amerikaanse producent. Toen het script van de film gepresenteerd werd, besloot RTL in te stappen in de productie ervan. Daar profiteert RTL nu van: het heeft  – samen met distributeur Dutch Filmworks – de bioscooprechten én de video on demand-rechten.”

Het mediabedrijf heeft al in zo’n 100 Amerikaanse producties geïnvesteerd, zoals in The Expendables 2, The Three Musketeers 3D en Killing Them Softly. Filmventures (de joint venture tussen RTL Nederland en Dutch Filmworks) steekt al langer geld in Nederlandse films, denk aan Gooische Vrouwen en Leve Boerenliefde.

“De aandacht verschuift nu echter meer naar de Amerikaanse titels omdat daar de marges beter zijn. Van de investeringen van RTL gaat 80 procent naar de productie naar Amerikaanse films”, aldus Otto.

Met Film Ventures kan ook het aanbod voor video on demand worden versterkt. Otto is op dit moment druk bezig overeenkomsten te sluiten om het video-aanbod te vergroten. Met wie hij praat en hoe het aanbod er precies uitziet, daar wilde hij in de Kijker aan Z niet al te veel over loslaten.

“We gaan met name uitbreiden op aanbod dat niet op de zenders is geweest: series, films, alles wat we aan rechten kunnen verwerven. Dat wordt buitenlands én Nederlands aanbod en er zal sprake zijn van een abonnementsvorm.”

Ook over de prijs van de abonnementen wil Otto niet veel kwijt, maar de prijsstelling zal scherp moeten zijn. “Als je Nederlanders vraagt: wat ben je bereid om te te betalen voor iets dat in de perceptie nu gratis is? Dat is natuurlijk ook voor Netflix een uitdaging”, aldus Otto.

Wie weet is Olympus has fallen overigens binnenkort ook wel te zien via Netflix. De video on demand-rechten die RTL Nederland heeft zijn namelijk niet exclusief. Maar dan rinkelt wel de kassa bij RTL. Otto: “Netflix moet dan royalties betalen aan BFI, de joint venture tussen RTL en Dutch Filmworks, als ze deze titel wil exploiteren.”

Bron: RTL Z/Broadcast Magazine

Bericht delen