dinsdag 16 januari 2018

Regionale omroepen bereiken steeds meer mensen online

Het bereik van de regionale online kanalen is sterk gestegen in de afgelopen drie jaar. De kijkers en luisteraars blijven trouw aan de regionale zenders. In 2017 kijken en luisteren er evenveel mensen als in 2015. Zij geven de regionale omroep een ruime voldoende met een 7,3.

In de afgelopen drie jaar is het bereik van de regionale online kanalen (website, app en sociale media) in het eigen verzorgingsgebied gestegen van 30 procent naar 39 procent. De televisiekanalen bereiken nog steeds 72 procent en de radiokanalen 42 procent van de Nederlanders van 18 tot en met 75 jaar. Het weekbereik van de regionale tv-zenders is 45 procent en van de radiozenders 24 procent.

Vrijwel alle Nederlanders kennen de regionale omroepen. 97 procent van de Nederlanders kent de regionale tv-zender. Negen van tien Nederlanders kennen de regionale radiozenders. De gemiddelde kijktijd (tv) is 27 minuten en de gemiddelde luistertijd (radio) is 85 minuten per dag.

Sinds 2013 worden het bereik en de waardering gemeten van de kanalen van de regionale omroepen onder een steekproef die groot genoeg is om betrouwbare cijfers te leveren per verzorgingsgebied. Het onderzoek is dit jaar opnieuw uitgevoerd door Motivaction in het voor- en het najaar van 2017.

Per omroep zijn er per onderzoek 800 respondenten ondervraagd. In totaal is het onderzoek in 2017 afgenomen onder 20.800 respondenten. 

Bron: Stichting RPO/BM

Bericht delen