Rechter zet streep door downloadverbod TikTok in Amerika
maandag 28 september 2020

Rechter zet streep door downloadverbod TikTok in Amerika

De populaire app TikTok blijft voorlopig gewoon te downloaden in Amerika. Apple en Google hoeven de app van de rechter niet uit hun Amerikaanse stores te halen, iets wat president Trump per 28 september wilde.

TikTok betoogde zondag bij een rechter in Washington dat een downloadverbod onwettig is. Ook stelde TikToks advocaat dat zo’n verbod enorme en onnodige schade zou toebrengen aan het bedrijf.

De rechter ging daar in mee. Het oordeel over het downloadverbod is nu uitgesteld tot een week na de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 3 november.

Strijd om TikTok
Over de toekomst van TikTok in de VS woedt al maanden een felle strijd. De app is van Chinese makelij en wordt door Trump gezien als een veiligheidsrisico. Hij vreest dat gegevens van Amerikaanse gebruikers worden gedeeld met de Chinese overheid. TikTok spreekt dat tegen.

Trump eist dat de Amerikaanse activiteiten van TikTok worden ondergebracht bij een Amerikaans bedrijf. Moederbedrijf ByteDance heeft al een deal daarover gesloten met softwaregigant Oracle en supermarktketen Walmart. Die moet nog worden goedgekeurd door autoriteiten in de VS en China.

De app is de eerste van Chinese makelij met groot succes in het westen. Zowel in Amerika als in Europa heeft TikTok zo’n 100 miljoen gebruikers. Het downloadverbod zou alleen hebben gegolden voor de VS.

Bron: NOS/BM

Bericht delen