dinsdag 16 januari 2018

Radioportals ten strijde tegen Buma/Stemra

Anderhalf jaar na de commotie rondom de ‘YouTube-tax’ probeert Buma/Stemra opnieuw een tarief op embedden in te voeren. Dit meldt de actiewebsite link-vrij.nl. ”Buma/Stemra probeert het deze keer bij de radioportals en kondigt aan dat er facturen komen.”

Deze portals ‘embedden’ streams van radiostations, meestal in samenwerking met de stations zelf, en zorgen zo voor vindbaarheid en promotie van deze stations. De wijze van embedden is dezelfde als die van YouTube-filmpjes.

De radioportals lanceerden afgelopen week de actiewebsite Link-vrij.nl, waarin hun bezwaren opgesomd worden en een petitie getekend kan worden. Een tarief op embedden is een stap te ver, vinden de makers van de website. Met een tarief op embedden incasseert Buma/Stemra ook voor niet plaatsgevonden gebruik.

Daarnaast is, volgens de website, embedden geen openbaarmaking of verveelvoudiging zoals bedoeld in de Auteurswet en wordt met een tarief op embedden de vrijheid van informatiegaring van internetgebruikers aangetast.

Link-vrij.nl stuurde woensdag een manifest met haar bezwaren en aanbevelingen naar de Vaste Commissie voor Veiligheid en Justitie ter aanvulling van een eerder verstuurde white paper en hoopt dat de politiek Buma/Stemra op dit punt zo snel mogelijk aanspreekt.

Bron: Broadcast Magazine/Link-vrij.nl

Bericht delen