dinsdag 16 januari 2018

Radio 538 verwijdert podcasts van site

Radio 538 trekt per direct de podcasts 538 Dance Department en Powermix terug van de website. De podcasts die herhalingen bevatten van de programma’s, zijn een gratis service product voor luisteraars. Hiermee zijn enkele radioprogramma’s op elk moment terug te luisteren. Radio 538 verdient hier niets aan.

Jaarlijks betaalt Radio 538 een standaard vergoeding aan Buma/Stemra voor het muziekgebruik in deze podcasts. Buma/Stemra had eerder gemeld dat dit bedrag per 2011 naar een redelijk niveau getild moest worden. Nu blijkt dat Radio 538 bijna honderd keer zoveel moet gaan betalen, met terugwerkende kracht vanaf januari 2011.

Buma/Stemra heeft het tarief voor de podcast aangepast. Sinds de invoering van het tarief in 2009 was dit 240 euro per podcast per jaar ongeacht hoeveel keer deze werd gedownload. Dit is veranderd naar één cent per gedownloade podcast met een minimum van 130 euro.

Radio 538 heeft daarom besloten per direct alle podcasts van de website te verwijderen. Jan-Willem Brüggenwirth, algemeen directeur Radio 538: “We betalen graag voor de muziek die we gebruiken, maar dan wel zonder mes in de rug.”

Radio 538 is tot dusver één van de grootste aanbieders van podcasts in Nederland. Vooral op het gebied van dancemuziek. Volgens de zender worden de podcasts jaarlijks zes miljoen keer gedownload. Dat betekent voortaan een rekening van Buma/Stemra van vele tienduizenden euro’s. Maar Radio 538 is niet van plan om dit te gaan betalen.

Bron: Radio 538/Buma/Stemra/Broadcast Magazine

Bericht delen