Radar geeft oordeel over Netflix, Videoland, Amazon Prime en NLZiet
zaterdag 3 maart 2018

Radar geeft oordeel over Netflix, Videoland, Amazon Prime en NLZiet

Het AVROTROS-programma Radar heeft een onderzoek gedaan naar een aantal online televisiediensten die in Nederland actief zijn. Netflix krijgt daarbij de hoogste waardering.

Netflix
Cijfer: 9

Netflix was in 2013 de eerste aanbieder in Nederland van online videostreaming en heeft zo een grote voorsprong opgebouwd. In datzelfde jaar begon het bedrijf eigen series te produceren, waarvan House of Cards de eerste en nog steeds de meest succesvolle is. De eigen producties, Netflix Originals, blijken steeds belangrijker te worden en komend jaar zal Netflix hier 6 miljard dollar in investeren. Het merendeel van deze series en films zijn niet alleen productioneel en artistiek van hoge kwaliteit, maar ook de beeld- en geluidskwaliteit zijn goed. Bijna alle titels zijn voorzien van Dolby Digital 5.1 geluid. De Netflix Originals bieden ook nog vaak beeld in Ultra HD 4K; beeld met hoog dynamisch contrast. Hiervoor dien je wel het duurste abonnement van € 11,99 te bezitten. Met dit abonnement kun je met vier gebruikers tegelijkertijd inloggen, handig als je een gezin hebt. Het aanbod van Nederlandse films en series is klein, maar buitenlandse films en series zijn altijd ondertiteld in verschillende talen. Het aanbod bij Netflix is divers, veel A-titels en altijd een paar recente films.

Prijs: vanaf 7,99 euro per maand
Beeld & geluid: goed
Kwaliteit & diversiteit aanbod: goed

Videoland
Cijfer: 8

Netflix heeft maar één echte concurrent in Nederland, Videoland van RTL. Niet dat het aanbod erg op elkaar lijkt, integendeel, maar de hoeveelheid, diversiteit en kwaliteit komt wel redelijk in de buurt. Relatief gezien dan, want Videoland mag dan ook eigen producties hebben, ze kunnen moeilijk tippen aan de big-budget-producties van Netflix. Als je van Nederlandse films en series houdt, zit je goed bij Videoland. Gooische Vrouwen, Baantjer en Divorce via RTL en Nieuwe Tijden en De 12 van Oldenheim als eigen producties. De beeldkwaliteit is prima voor elkaar, audio is vaak alleen maar stereo weer te geven. Net zoals bij Netflix en Amazon kun je bepaalde series en films ook downloaden (dat zie je aan het neerwaartse pijltje dat erbij staat), zodat je deze later offline vanaf je telefoon of tablet kunt bekijken als je geen internet hebt, bijvoorbeeld in het vliegtuig.

Prijs: 8,99 euro per maand
Beeld & geluid: goed
Kwaliteit & diversiteit aanbod: goed

Ziggo Movies & Series (XL)
Cijfer: 8

Er zijn 4 miljoen huishoudens die gebruikmaken van een Ziggo- aansluiting. Ziggo Movies & Series is als extra dienst alleen af te nemen als je ook al gebruikmaakt van Ziggo TV. Dit is frustrerend voor de mensen die buiten het Ziggo-gebied wonen, of een KPN-abonnement hebben, maar ook graag naar Game of Thrones willen kijken. De series en films die je bij Ziggo on demand kunt bekijken zijn voor een groot deel gelijk aan Netflix. De duurdere XL-versie biedt alle series en films van HBO met Nederlandse ondertitels. Dit is de enige manier om alle zeven seizoenen van Game of Thrones in Nederland te bekijken. Die XL-versie is net iets duurder dan het 4K-abonnement van Netflix, maar je krijgt er bij Ziggo nog extra 50 tv-zenders bij. Die kun je bekijken via de Horizon-box op je tv of via de Ziggo Go-app.

Prijs: 6,95 of 12,95 euro per maand
Beeld & geluid: goed
Kwaliteit & diversiteit aanbod: redelijk

Amazon Prime Video
Cijfer: 7

De videodienst van webwinkel Amazon is sinds december 2016 in Nederland beschikbaar. De eerste zes maanden betaal je € 2,99 en daarna € 5,99. Goedkoper dan Netflix, maar het aanbod is dan ook een stuk kleiner. Naast wat bekende oudere series als Seinfeld en Downton Abbey biedt Amazon ook eigen producties aan als The Man In The High Castle en het autoprogramma The Grand Tour (van het oude Top Gear-team). De eerste twee zijn Nederlands ondertiteld, de laatste twee helaas niet. Verwacht ook geen Nederlands ingesproken kinderfilms en zeker geen Nederlandse series of films. De films zijn allemaal A-titels, maar dan wel van vijf jaar geleden of nog ouder. Het aantal titels groeit wel gestaag en Amazon Prime Video heeft de potentie en ambitie om de grote tegenhanger van Netflix te worden.

Prijs: 5,95 euro per maand
Beeld & geluid: goed
Kwaliteit & diversiteit aanbod: redelijk

NLZiet
Cijfer: 7

Je betaalt € 7,95 per maand voor de programma’s van de publieke omroep, SBS, RTL plus alle content van NPO Start Plus, RTLXL en KIJK. Groot voordeel is dat je geen reclames te zien krijgt, zoals op de afhankelijke websites van die zenders. De dienst combineert zich erg goed met een normaal tv-abonnement, waardoor je bepaalde programma’s niet alleen maanden lang terug kunt bekijken, maar soms ook een paar dagen vooruit, voordat ze worden uitgezonden op tv. Als alternatief voor een vaste tv-aansluiting is NLZiet minder geschikt, tenzij je het niet erg vindt dat het nieuws twee dagen oud is. Van de Nederlandse series zijn vaak meerdere seizoenen terug te zien, bij buitenlandse series kunnen dat bijna alle afleveringen zijn (The Fall) of slechts een paar (The Blacklist). Als je een filmfreak bent, dan is NLziet niet aan te raden, films worden sporadisch aangeboden. Groot nadeel is dat je niet kunt zoeken op genre of categorie: alles staat op 1 pagina bij elkaar en je moet dus weten wat je wilt kijken. En het blijft raar om te moeten betalen voor programma’s van de publieke omroep, bekostigd uit belastinggeld.

Prijs: 7,95 euro per maand
Beeld & geluid: redelijk
Kwaliteit & diversiteit aanbod: redelijk

Conclusie: Netflix blijft onverslagen, Videoland goed Nederlands alternatief

Netflix is eigenlijk nog steeds onverslagen als het gaat om kwaliteit, diversiteit en kwantiteit. En al zijn er series of films waar ze de rechten niet voor kunnen krijgen, ze vullen het huidige aanbod goed aan, vooral met eigen producties. Videoland is vooral een goed alternatief als je meer houdt van Nederlandse series en films. Voor de liefhebbers van HBO is er op dit moment maar één optie: een uitbreiding boven op je standaard tv-pakket bij Ziggo.

Bron: Radar/BM

Bericht delen