dinsdag 16 januari 2018

Berlusconi legt YouTube aan banden

Italië keurt donderdag een wet goed die websites zoals YouTube, de videodienst die eigendom is van internetzoekmachine Google, verantwoordelijk maakt voor de inhoud van de filmpjes die op hun site te zien zijn. Het gaat om een ingrijpende maatregel om greep te krijgen op het gebruik van video op het internet.

Voor het eerst in de geschiedenis zullen internetbedrijven verantwoordelijk worden voor zogenaamde user generated content die door gebruikers van een dienst wordt geplaatst. Het decreet zal bedrijven als Google verplichten om dezelfde wetten na te leven die in Italië voor traditionele televisiezenders gelden. Dat betekent dat Google voor het gebruik van materiaal waarop auteursrechten gelden op YouTube, toestemming moet krijgen van het Italiaanse ministerie van Communicatie. Google wordt zodoende ook verantwoordelijk voor elke video die op YouTube wordt gepost. Inbreuken op het auteursrecht zullen bestraft worden met boetes en eventuele rechtszaken.

Italië is het enige land van Europa waar de eerste minister de eigenaar is van de media. Berlusconi’s Mediaset-kanalen en de door zijn regering gecontroleerde RAI hebben 90 procent van de televisiemarkt in handen. 80 procent van de Italiaanse bevolking haalt zijn informatie op tv.

“Dit decreet is een enorm cadeau voor Mediaset”, zegt Paolo Gentiloni, een voormalig minister van Communicatie, in het magazine Time. “We denken dat deze manoeuvre tot doel heeft om het aanbod van webvideo’s af te zwakken omdat de regering daar persoonlijk belang bij heeft.”

Bron: Express.be

Bericht delen