Dinsdag 16 januari 2018

WK zware beproeving voor 'virtuele stadion' van NOS

Op 14 juni speelt het Nederlands Elftal tijdens het WK de eerste wedstrijd tegen Denemarken. De uitzending begint om 13.30 uur, een tijdstip waarop veel Nederlanders op hun werk zijn. Velen zullen de live stream van de NOS van deze wedstrijd via hun computer willen bekijken. De NOS en de NPO doen er alles aan om dit mogelijk te maken, maar de kans dat iedereen probleemloos kan meekijken is klein.

Egon Verharen, manager research en development van de NPO: “Internet is geen broadcast infrastructuur waar iedereen dezelfde stream bekijkt. Op internet krijgt iedereen nu nog zijn eigen stream. Dat vreet capaciteit. We hebben die wel vergroot tot nieuwe recordhoogte (140 gbps), maar verwachten dat dit nog niet genoeg is. Naar verwachting zullen er meer mensen via internet willen kijken dan er capaciteit op onze streamingservers is of dan dat er bandbreedte bij de provider zelf is om alle videoverkeer storingsvrij te distribueren.”

Verharen vervolgt: “Er worden door de experts van NPO ICT extra maatregelen genomen worden om dit in goede banen te leiden. We zijn bijvoorbeeld blij met het aanbod van KPN voor extra capaciteit en distributie-mogelijkheden naar hun ISPs, inclusief de zakelijke netwerken. KPN vindt het van belang dat zoveel mogelijk klanten van hen een goede kwaliteit stream krijgen van dit belangrijke evenement.”

Natuurlijk blijft de kans vrij groot dat met name bedrijfsaansluitingen niet voldoende capaciteit hebben om iedereen een goede stream te geven. Verharen: “Vandaar ook de oproep die Roeland Stekelenburg, hoofd nieuwe media NOS, al eerder deed om, als je aangewezen bent op je computer, dan waar mogelijk via DVB-T (via USB sticks) te kijken. Ook bij kleine providers kunnen er nog problemen ontstaan. Hun directe lijnen naar ons of de lijnen naar de AMSIX (’s werelds grootste internetknooppunt) waar we verkeer met hen uitwisselen zijn te beperkt voor zoveel dataverkeer. Daar kunnen wij als publieke omroep dan niets aan doen.”

De NOS wil de wedstrijden in goede kwaliteit streamen. Voor het snelle voetbal betekent dit dat we tussen de 1 en 1,5 mbps per stream gaan zitten. Daarmee kunnen tussen de 100.000 en 120.000 mensen gelijktijdig meekijken. Want ook de radiostreams etc. moeten blijven werken. Voor hele populaire wedstrijden kunnen we de kwaliteit beperken tot 1 mbps zodat het maximale aantal mensen kan kijken. Dat gaan we doen tijdens Nederland – Denemarken op 14 juni. Nieuw is dat op de NOS WK website wordt aangegeven hoeveel capaciteit er nog is. En als het op een netwerk van een ISP te druk wordt zal daar eerder worden aangegeven dat het virtuele stadion vol is. Dat heeft de voorkeur boven het nog meer terugbrengen van de kwaliteit van de stream.”

Roeland Stekelenburg meldde vanochtend op Radio 1 en Twitter dat er tot zijn spijt geen overeenstemming is bereikt met de FIFA over de distributie van de live WK-beelden op mobiele telefoons. “We hebben wel een mobiele website, met alle standen en tussenstanden realtime. Het WK begint nu echt te leven: de vier best bekeken video’s op NOS.nl waren gisteren WK-gerelateerd.”

Bron: Broadcast Magazine

Bericht delen