Wim de Bie (70) start nieuw VPRO-project
dinsdag 16 januari 2018

Wim de Bie (70) start nieuw VPRO-project

Programmamaker Wim de Bie (70) begint na zijn zogenoemde Bieslog bij de VPRO een nieuw multimediaal project. Met een knipoog heeft hij zich dinsdag in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag laten uitroepen tot Nationale Mental Coach 2010. Onder de vlag van deze fictieve functie wil hij diverse maatschappelijke fenomenen aan de orde stellen, waaronder hulpverslaving.

Via de website van de VPRO zijn de werkzaamheden van de nationale coach te volgen. Die zijn verder ook te zien via Twitter, www.wimdebie.nl LinkedIn en een eigen kanaal op YouTube van De Bie (Van Kooten & De Bie). Later wordt nog bekeken of de Nationale Mental Coach (NMC) ook een rol krijgt in ‘oude’ media als televisie en de VPRO-gids. Vooralsnog is De Bie als freelancer voor één jaar aangesteld om bij de VPRO deze symbolische functie te vervullen.

“Via diverse platforms ga ik gevraagde en ongevraagde adviezen geven”, vatte De Bie zijn ‘eretitel’, die losjes is gemodelleerd naar de Dichter des Vaderlands, dinsdag samen. “Als Nationale Mental Coach ben ik gewoon mezelf. De NMC leeft met u mee!”

De programmamaker zegt het onbestaanbaar te vinden dat mensen in topposities vaak mentale hulp kunnen krijgen via een coach, maar dat dat voor de gewone man welhaast onbereikbaar is. “Ik kan moeilijk 16,5 miljoen mensen persoonlijk gaan begeleiden, dus zet per week twee à drie filmpjes met tips op de website. Ook ga ik in overleg met bazen van tv-zenders die talentenjachten uitzenden. Al die jury’s wakkeren competiedrift aan en dat is ongewenst. Mensen in een lagere sociale positie hebben er last van.Twijfelen en verlegen zijn is eigenlijk heel goed. Daarom kom ik in de toekomst met het boek De Weifelende Leider.”

Bericht delen