Dinsdag 16 januari 2018

VVD wil einde aan internetactiviteiten NPO

De publieke omroep mag zich niet meer met internet bezighouden. De omroepen moeten alleen radio- en televisieprogramma’s maken die op publieke netten te zien zijn. Dat is althans volgens de VVD de uitleg van de zinsnede in het regeerakkoord van CDA en VVD waarin staat dat de publieke omroep zich beperkt tot audiovisuele taken.

VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg heeft dat maandag gezegd tegen het Nederlands Dagblad. Volgens vicefractievoorzitter Anouchka van Miltenburg, die betrokken was bij de
onderhandelingen, is die zin specifiek gericht op de uitdijende internetactiviteiten van de
omroepen. “Het is de bedoeling dat de nieuwssites van de omroepen verdwijnen”, aldus Van Miltenburg. “De omroepen hebben de afgelopen jaren allemaal internetredacteuren aangenomen om die sites op te zetten. We willen dat terugdraaien.”

Het is niet duidelijk hoeveel arbeidsplaatsen verdwijnen met het afstoten van de publieke ‘internetpoot’. In totaal moeten de omroepen tweehonderd miljoen bezuinigen.Vervuilende effectVolgens de VVD hebben de nieuwssites van de NOS en ‘discussiesites’ als Joop.nl van de Vara een ‘vervuilend’ effect. “Kranten moeten proberen op internet geld te verdienen, terwijl de omroepen dat soort beperkingen niet hebben. Het is oneigenlijke concurrentie. Bovendien is er op internet geen sprake van schaarste. De activiteiten van de publieke omroepen zijn niet nodig.”

Een website als uitzendinggemist.nl kan eventueel blijven bestaan, omdat daar volgens de VVD slechts bestaande uitzendingen worden ‘gereproduceerd’. Over het voortbestaan van Teletekst wil de regeringspartij nog ‘nadenken’. Het kabinet kan in de mediabegroting voor 2011 deze bezuinigingen nog niet opleggen, omdat de huidige Mediawet nog ruimte biedt voor internetactiviteiten.

Bron: ND

Bericht delen